Цената на водата в София отново ще поскъпне през 2018

...
Цената на водата в София отново ще поскъпне през 2018
Коментари Харесай

Софийска вода вдига цената на водата с 9%

Цената на водата в София още веднъж ще нарастне през 2018 година Предвиденото нарастване е 9%. Крайното решение за това ще вземе КЕВР, от която зависи дали столичани ще заплащат по 2,31 лева за кубик с Данък добавена стойност вместо досегашните 2,15 лева

"Това нарастване е неаргументирано. Така беше и при започване на годината, когато цената нарастна с 18%. Като общински съветници поискахме да забележим резултатите от инспекцията на КЕВР. Те обаче не ни бяха предоставени по време на желаното нарастване.

Докладът се появи в Столична община чак през есента. Софийска вода още при започване на 2017 година бяха заложили нарастване с над 20%, само че с цел да им мине пред КЕВР го понижиха на 18%, по тази причина в този момент подвигат цената с тези 9% от 2018 година Лошото е, че още веднъж няма икономическа аргументация за това покачване ", разяснява общинският консултант и съпредседател на "Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев.

Той е зам.-председател и на непрекъснатата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в СОС.

Преди две седмици на съвещание на комисията, от дирекция концесионен надзор рапортуваха, че единствено част от рекомендациите на КЕВР към Софийска вода са изпълнени. Членовете поддържаха предлагането на зам.-председателя инж. Симеон Славчев да се обобщят констатациите, по които не са подхванати ограничения от концесионера след направената инспекция на КЕВР. Въпреки това нарастването е заложено в бизнес-плана на концесионера.

Столична община, която е отдала на водата в столицата се оказва безсилна. "Въпреки това „ Софийска вода “ АД генерира задоволителен паричен поток за осъществяване на капиталовата стратегия по утвърдените от КЕВР бизнес проекти, като погашение на лихви към компанията – майка е голословно, а обслужването на заеми и надлежно високите финансови разноски на „ Софийска вода “АД водят единствено до понижаване финансовия резултат през годините.

"Работната група смята, че е належащо за бъдат търсени механизми за ограничение на паричните разноски, които не се признават за регулатора, с цел да се обезпечи запас за погасяване на главница на подчинения заем. Невъзможността за рефинансиране на даден заем, не изключва задължението той да бъде погасяван. Не е наложително също по този начин погасяването да бъде осъществено в границите на пет години, както е показано в приложения модел, а може да бъде разчетено за по-дълъг интервал ", написа в констатация номер 20 в отчета на КЕВР от инспекцията на Софийска вода. Тя бе осъществена по искане на кмета Йорданка Фандъкова и обгръща интервала от от 1 януари 2013 година до 31 декември 2015 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР