Цената на водата в Шумен вече е 5,14 лева за

...
Цената на водата в Шумен вече е 5,14 лева за
Коментари Харесай

В Шумен вече плащат над 5 лв. за кубик вода

Цената на водата в Шумен към този момент е 5,14 лв. за кубик. Областта с приходи под междинните за България ще заплаща най-скъпата вода, защото Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди бизнес проекта и дружно с това и по-високата цена. Така клиентите на ВиК – Шумен ще заплащат с над 50 % повече. Това предстоящо провокира недоволството на потребителите, само че и на локалната власт, на която ѝ предстоят избори.

Това е следващото нарастване на цената на водата в Шуменско, само че в никакъв случай до момента не е било толкоз внезапно - съвсем 50%. Недоволството е освен поради цената, само че и поради неприятното качество и непрекъснатите повреди, които оставят потребителите без предизвестие без вода.

" Не ми харесва, още повече, че водата е под всякаква рецензия. Просто е доста мътна, доста мръсна. Не е качествена водата. Поне да употребяват тези пари да създадат най-накрая водопровода в Шумен. Стари тръби са, пукат се, непрестанно вършат поправки ", сподели Венета Христова.

" Туй безбожна цена, бе! Кой ще заплаща ", пита Фахри.

Според Иван Кавръков е неприемливо да се усилва цената на една услуга, която е в безобразно положение, като качество на водата. Шуменци пият или минерална вода, или отиват да си пълнят от чешмите в гората.

Граждани и локална власт са шокирани от дейностите на КЕВР и ВиК. Повече от година бизнес проектът на водното сдружение се отхвърля от Асоциацията по ВиК като недопустим, само че все пак КЕВР го утвърждава, след което ВиК подвига цената.

" КЕВР е позволил да преглежда бизнес проекта, без да се съобрази в границите на административното произвеждане по одобряването на този бизнес проект, по съгласуването му от ВиК Асоциацията в Шумен ", сподели проф. Христо Христов, регионален шеф на Шумен.

Затова регионалният шеф даде цената на водата и КЕВР на прокурор, а общините поддържаха жалбата пред Върховната административна прокуратура.

" Подкрепихме жалбата, която беше готова от регионалния шеф за фрапантното завишение на водата. Също по този начин и аз като кмет съм подготвил тъжба и сме я подали от името на общината и от мое име ", сподели кметът на града Любомир Христов.

Според общинския консултант Добромир Драев, който от години следи работата на водното сдружение, приемането на Бизнес проекта зад тила на локалната власт е скандално.

" Нито един от проектите на ВиК–Шумен, не мога да приказвам за останалите ВИК, не е постигнал и 30% от това, което е заложено като цели, като индикатори за качество. Това значи единствено едно, че в Бизнес проектите е заложено единствено едно нещо, това е повишение на цената на водата. …Не довежда до повишение на качеството на услугата ".

Цената ще продължи да се покачва, тъй като следва да се включи филтриране на питейна вода, откакто бъде пусната в употреба пречиствателната станция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР