Цената на водата трябва да е обвързано с качеството на

...
Цената на водата трябва да е обвързано с качеството на
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска законодателни промени за цената на водата

Цената на водата би трябвало да е обвързано с качеството на услугата и вложенията във ВиК бранша. Нужни са и ясни ограничения за обществено подкрепяне на лица с ниски приходи. Това са част от претекстовете на Мая Манолова, с които се обръща към министрите Петя Аврамова и Бисер Петков, искайки промени в законите.
Омбудсманът Мая Манолова е изпратила оферти за законодателни промени по отношение на цената на водата до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Предложенията идват след извършената в гр. Шумен социална полемика за цената на водата в цялата страна, оповестяват от пресцентъра на публичния бранител.

В писмото до министър Аврамова Манолова упорства за промени в Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните системи /ЗРВКУ/, които да подсигуряват правата и икономическите ползи на потребителите на ВиК услуги. Позицията на Манолова е, че повишението на цената на водата би трябвало да е обвързано с качеството на услугата и вложенията във ВиК бранша.

„ Реформата, такава каквато сега се организира, се отнася и изчерпва само и единствено до повишението на цените. Нищо не се трансформира към по-добро – нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито понижават течовете, нито стават по-ефективни вложенията. За цялата 2017 година вложенията са стигнали за възобновяване на единствено 0,5% от цялата водопреносна система, което значи, че цялата може да бъде актуализирана или рехабилитирана в границите на 200 година, а загубите от течове са 62% “, показва омбудсманът.

Манолова е изпратила оферти и до обществения министър Бисер Петков за законодателни промени и ясни ограничения за обществено подкрепяне на лица с ниски приходи. Сред предложенията на Манолова са финансова помощ, възбрана за спиране на водоподаването при неплатени сметки, целева помощ под формата на опрощаване на отговорности за вода, обществена цена – по-ниски цени за обществено слаби хора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР