Цената на водата, която продава Водоснабдяване и канализация (ВиК) в

...
Цената на водата, която продава Водоснабдяване и канализация (ВиК) в
Коментари Харесай

Цената на водата в Монтана се покачи от 4,14 на 4,96 лева за кубик

Цената на водата, която продава " Водоснабдяване и канализация " (ВиК) в Монтана в 10 от 11-те общини на региона, се повиши от 1 януари 2024 година от 4,14 лв. за пространствен метър с Данък добавена стойност, канал и филтриране на 4,96 лв. за пространствен метър.

Управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов съобщи за Българска телеграфна агенция, че цената следва бизнес-плана на сдружението и е препоръчана и утвърдена от Комисията за енергийно и водно контролиране. Според него множеството средства, които ВиК-Монтана ще събира от нарасналата цена на водата, ще отидат за покриване на нарастването на минималната работна заплата от началото на тази година. Той заяви, че към 60 % от работещите във ВиК-Монтана са на минимална работна заплата. Иванов разяснява, че е рано да се вършат проекти за вложения и други разноски.

Няколко общини от района, които са акционери във ВиК-Монтана с дребен %, показаха документално противоречие с новата цена на водата. В Чипровци обявиха, че водата идва по гравитачен метод до множеството консуматори в общината, разноските за това са дребни и за тях не е задоволително цената да се повишава.

Потребители от Монтана и Вършец, където има пречиствателни станции и новата цена е 4,96 лв. за пространствен метър, обявиха пред наш кореспондент, че не са удовлетворени от нарастването. Според Георги Петров е обикновено едно четиричленно семейство да изхарчи към 30 кубика за месец, а това ще значи да се заплати сметка към 150 лв. за вода. Възможно е сметката за вода да надвиши тази за ток, а съгласно него това не е обикновено, защото водата е артикул от природата, има го в обилие и не може да коства толкоз скъпо. Елена Георгиева съобщи, че заплатите на множеството хора в района са близки до минималните, има и доста безработни и тази цена е прекомерно висока, а в същото време водата е жизненоважна за всички и без нея не може.

В община Берковица, където работи локално ВиК-дружество, цената на водата от началото на тази година се повишава от 1,26 лв. на 2,27 лв. за пространствен метър. Макар нарастването да е огромно, цената остава най-ниската в България. В община Берковица водата идва гравитачно до множеството от потребителите и няма огромни разноски. Управителят на сдружението в Берковица Радослав Младенов съобщи за Българска телеграфна агенция, че новата цена ще разреши повече вложения във водопроводната мрежа, която все още е заменена на 80 %. Той напомни, че ВиК-Берковица се отдели от ВиК-Монтана през 1998 година в символ на противоречие с налаганата обща цена на водата за целия район. От тогава разликата в цената на двете сдружения е огромна, като на моменти доближаваше три пъти.

Управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов заяви за Българска телеграфна агенция, че поради неналичието на консолидация на ВиК-сектора и на един ВиК-оператор, сдружението няма опция да употребява европейски средства за замяна на водопроводната мрежа в района. На доста места тръбите са остарели, загубите на вода са огромни, а и постоянно се стига до повреди, които костват доста сили и средства на ВиК-Монтана. Особено тежко е ситуацията в община Лом, където довеждащият тръбопровод до града постоянно аварира и макар напъните на екипите на водното сдружение се случва безводието да продължава повече от няколко часа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР