Цената на въглищата, добивани от Мини „Марица Изток“, както и

...
Цената на въглищата, добивани от Мини „Марица Изток“, както и
Коментари Харесай

КТ Подкрепа иска скок на цената на въглищата от Мини Марица Изток и увеличение с 10 % на тока от ТЕЦ Марица Изток 2


Цената на въглищата, добивани от Мини „ Марица Изток “, както и цената на създаваната електрическа енергия от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ би трябвало да се усилят и то незабавно. Това съобщи на конференция водачът на синдиката Димитър Манолов. Според него предварителните калкулации са, че това няма да докара до промени в цената на електрическата енергия за контролирания пазар, а също по този начин и на свободния.

До средата на актуалната година да се отстранен ценовите несъответствия и минусите на настоящата система за пресмятане цената на въглищата, добивани в Мини „ Марица Изток “. В този смисъл се упорства и нарастване на цената на електрическата енергия от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ с най-малко 10 %, както на контролирания пазар, по този начин и в дълготрайните контракти.

Другото искане е обвързвано с правене на проект за деяние през идващите 10 години, аргументиран с вложенията за ограничението на нездравословните излъчвания и всички сходства с новите европейски екологични условия.

Цената на въглищата, добивани в мините не е променяна от 2011 година Методиката за определянето й е прилагана до 2009 година, само че не и по-късно, защото е неработеща, изясни Манолов. Според специалистите на КТ „ Подкрепа “ в този момент цената на въглищата е подценена с 50 % по отношение на пазарните борсови стойности и с 15 % и 30 % по отношение на цената, пресметната по методиките на одобрени консултантски компании, експертни мнения и специфичните стандарти.

Редно е обаче тъкмо тук, да напомним, че лигнитните въглища не се търгуват през тържищата, а в Мини „ Марица Изток “ се добиват точно лигнитни въглища, които са с доста високо наличие на сяра.

Ниската и непроменяна с години цена на въглищата води и до нарушение на процеса на вложения и утежняване на техническото положение на оборудванията в мините, а също по този начин и устойчивостта на инфраструктурата. Печалбата, регистрирана от мините се дължи главно на спестените вложения, настояват от КТ „ Подкрепа “, като годишно тези неосъществени вложения са от порядъка на 50 млн. лева „ С струпване неотложните действия и вложения са за стотици милиони. Преднамерено безсрамие е все пак да се взема годишно дял от облагата, която действително е многомилионна загуба, а Министерство на енергетиката и БЕХ като притежател да имат нелогично и колебливо държание по тези проблеми “, се споделя в допълнение в мнение на синдиката.

По отношение на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ казусът е, че през цената на създаваната сила, централата не може да покрива себестойността си и да си заплаща излъчванията. Само през предходната година цената на излъчванията е от порядъка на 120 млн. лева, обясниха от синдиката. Според КТ „ Подкрепа “, централата може „ да продава ток с 20-30 % по-скъпо и това няма да събори страната “.

В допълнение синдикалистите опълчиха финансовия модел на двете американски централи, работещи в комплекса с този на държавната централа и съгласно тях тя е онеправдана. По думите им решението е в смяна на модела и за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Димитър Манолов от своя страна съобщи, че упорства най-накрая Европейска комисия да каже дали двете централи употребяват или не държавна помощ.

От КТ „ Подкрепа “ припомниха, че сигурността на комплекса касае енергийната сигурност на страната.

„ За стабилността и сигурността на една енергийна система не може да се създадат заключения от една моментна фотография. Предупреждаваме, че на районните енергийни тържища може да има краткотрайни преднамерени предлагания на лимитирани количества електрическа енергия от задгранични производители, само че това е част от дейностите по намаляване на конкуренцията. АЕЦ „ Козлодуй “ и електроцентралите в „ Марица Изток “ са най-силната конкуренция за всички енергопроизводители от прилежащите страни “, се споделя още в мнението на синдикалната организация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР