Цената на тока и топлинната енергия за бизнеса и битовите

...
Цената на тока и топлинната енергия за бизнеса и битовите
Коментари Харесай

Цената на тока - от големи искания на ЕРП-тата до мълчание на КЕВР за определени разходи

Цената на тока и топлинната сила за бизнеса и битовите консуматори би се нараснала с 50 до 60%, в случай че бъдат изпълнени всички условия на производители и снабдители на електрическа енергия. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов след днешното разискване на цената на тока за новия регулаторен интервал (1.07.19 – 30.06.2020).
Иванов категорично посочи, че това не е търпима обществена цена и по тази причина КЕВР мисли за нарастване в границите на инфлацията – 3,48%.
На днешното намерено съвещание всички електроразпределителни сдружения обърнаха внимание категорично на разноските за енергийна успеваемост , които са част от образуването на цената на тока. От ЕВН показаха, че няма ясни критерии кои типове разноски са стопански обосновани и надлежно ще бъдат приети от КЕВР и желаеха КЕВР да реши казуса. Няма и явен механизъм за авансово набиране на средства за енергийна успеваемост. Становището на ЕРП-то беше подкрепено и от ЧЕЗ, и от " Енерго-про ", и даже изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев обърна внимание и съобщи, че с цел да направиш същински енергийно ефикасен един дом, разноските би трябвало да се заплащат с десетки години.
Специално от ЧЕЗ Разпределение споделиха и, че не са им приети разноски за вложения в инфраструктура в размер на 2,7 млн. лв., като това става и през тази година, откакто са направени още през 2017 година, само че употребата на направеното е почнала през предходната година и по тази причина предходната година КЕВР не е признала тези изхарчени средства, само че въпросът е за какво и в този момент не го прави. Ако това си остане по този начин, сдружението ще бъде ощетено с 2 години напред, акцентира представляващата ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро Петя Шикова.
От Работната група, съставила отчета с предложение за повишаване на тока с съвсем 3,5% не разясниха тематиката. Вместо това подлагаха на критика позицията на АЕЦ " Козлодуй ", че не може да си извърши поръчките от НЕК и да усили доставките за свободния пазар, като споделиха, че АЕЦ-ът е продал над 900 мегавата мощ на свободния пазар, преди КЕВР да направи изчисленията за контролирания пазар т.е. за семействата и бита . Преди това от " Козлодуй " се оплакаха, че са на минус с 400 мегавата през октомври и ноември предходната година поради обстановката със поръчките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР