Цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков

...
Цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков
Коментари Харесай

Газът от американските танкери на Кирил Петков е с 50 % по-скъп от този на Газпром

Цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков ” е с 50% над тази от “Газпром ”. Това разгласи служебният министър на енергетиката Росен Христов по Нова тв. Преди няколко месеца Лена Бориславова, шеф на кабинета на премиера Петков разгласи, че цената ще е четири пъти по-ниска, а Кирил Петков се похвали, че дълготрайно е обезпечил на ниска цена газ, който не идва от Русия и България изцяло се е освободила от съветската енергийна взаимозависимост.
“Ситуацията със настоящия контракт с " Газпром " е следната - имаме контрактувани 3 милиарда куб. м на година. Задължително би трябвало да използваме 80% от тях. В противоположен случай би трябвало да ги платим, без значение дали ги използваме или не ”, изясни Христов. И добави, че досега сме употребявали 1 куб. метра.

“Ако не се възползваме от контракта и не изтеглим количествата, по този начин или другояче евентуално отиваме на арбитраж с евентуална опция да изгубим 9-цифрени суми. Това е нещо, от което България има най-малка потребност в този момент ”, изясни Христов.

Служебното държавно управление се е отказало от опцията да вземе седем танкера с полутечен газ от Америка, тъй като не е съумяло да обезпечи слотове на “нормална ” цена. Така, страната ни ще получи единствено един танкер. “Този слот, който осигурихме, разрешава да доставим газа на естествена цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим бяха от медиатори на високи цени ”, изясни енергийният министър.
Росен Христов посочи още, че в четвъртък са извършени диалози с Европейска комисия по отношение на закупуване на газ от “Газпром ” по съществуващия контракт. “Имахме цялостно схващане по тематиката ”, съобщи Христов. Схемата на заплащането, за която служебното държавно управление ще упорства, е банкова гаранция след приемане на доставките на газ за месеца. Досега схемата е била за предплатено заплащане, посочи Христов, само че при този вид съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът - не. 

Попитан в случай че купуваме съветски газ, не финансираме ли по този начин войната в Украйна, той отговори, че ние и в този момент купуваме съветски газ през медиатори и плащаме 30% от горната страна върху цената.
„ Първо Германия би трябвало да спре да купува съветски газ, защото те са най-големият потребител и най-вече финансират Русия по тази логичност “, сподели той.
По калкулации цената на ”Газпром ” за септември е била 312 лева, а бизнесът и синдикатите желаеха сред 200 и 250 лева За съпоставяне Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков ”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром ”. 

Към днешна дата не се превеждат пари към " Газпром " и не се желаят контрактуваните количества. „ Това, че се превеждат пари не е мотив за нищо. Заявки може да се вършат, само че те се връщат с нулево потвържение. Ние следваме изискванията по контракта, тъй че да сме оптимално предпазени, само че това не води до на никое място.
За момента сме във висящо положение. Шансът да пристигна 31 декември и те да предявят претенции е действителен. Дали ще го създадат, дали считат, че могат да завоюват арбитража, какъв е шансът ние да спечелим, са съществени разбори “, разкри служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Нова телевизия.
На въпрос не се ли държим ние тъй че да загубим арбитража, той отговори: „ Защо би трябвало да рискуваме да отидем на арбитраж, в случай, че ние имаме потребност от газ евтино “.
„ Ние хем имаме потребност от газ, който не можем да намерим на такава цена другаде, и в това време, в случай че не го вземем от „ Газпром “ рискуваме арбитраж, логичен нещата не се връзват “, каза министърът.

След срещата си на 11 май с Камала Харис, вицепрезидент на Съединени американски щати, Кирил Петков разгласи, че е договорил американски газ " в пъти по-евтин от съветския ".
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР