Цената на столичните таксита нараства с 36% от 1 януари

...
Цената на столичните таксита нараства с 36% от 1 януари
Коментари Харесай

Таксиметровата услуга в София поскъпва с една трета

Цената на столичните таксита нараства с 36% от 1 януари следващата година. По-високите цени на таксиметровите услуги в София бяха признати от Комисията по превоз в Столичния общински съвет и стават действителност след гледище от страна на таксиметровите водачи. Предложението на превозвачите беше подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация.

Минималната дневна цена става 1,05 лв. на километър, а оптималната - 1,78 лв.. Минималната нощна цена става 1,21 лв. на километър, а оптималната - 2,19 лв.. Максималните цени пък се усилват от 1.30 лева на 1.78 лева за дневна и от 1.60 лева на 2.19 лева за нощна. В момента оптималната дневна цена е 1,30 лв., а нощната - 1,60 лв..

Припомняме, че в края на октомври за втора поредна година Столичният общински съвет утвърди данъчна отстъпка за таксиметровите услуги в столицата. Това се случи на фона на митинги от сектора, който настояваше и за нарастването на цените за транспорт.
 От НДК до Бизнес парка за 27 лв.? Такситата в София желаят фрапантно повишаване
От НДК до Бизнес парка за 27 лв.? Такситата в София желаят фрапантно повишаване

Таксиметровите превозвачи упорстват и за единна цена

Размерът на патентния налог за такситата се резервира в размер на 850 лв. на година. Одобреното облекчение обаче планува водачите да платят единствено 300 лв., а остатъкът да бъде стихотворец от държавния бюджет, посредством целева дотация за Столичната община.

През август тази година таксиметровите превозвачи в София настояха за промяна на минималната и на оптималната цена на таксиметровите услуги, като подрертаха, че те не са променяни от 9 години насам. От синдиката на такситата желаеха дневната цена да е 2,25 лева./км., а нощната - 2,76 лева./км.

Браншовите сдружения на таксиметровите водачи упорстват още цените на таксиметровата услуга да се дефинира годишно по нова методология, която занапред би трябвало да се създаде. Таксиметровите водачи желаеха още Столичната община да вкара единна цена за целия град, която да замести минималните и оптималните ставки. Такава е практиката в някои европейски страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР