Цената на солта на пазара в Полтава е изпреварила цената

...
Цената на солта на пазара в Полтава е изпреварила цената
Коментари Харесай

Солта по-скъпа от захарта в Украйна, войната удари по най-големия производител Артьомсол -

Цената на солта на пазара в Полтава е изпреварила цената на захарта, а " солна рецесия " е обхванала цяла Украйна, споделя в канала си " Ясно.Понятно " в YouTube една от най-популярните украински блогърки Олеся Медведева.

При 255 хривни за 10 кг захар (15.80 лв., б. р.) на полтавския пазар търговците оферират стек от 10 кг сол за 325 хривни (ок. 20 лева). Има и върхове, като тези на фотографията, при които кг сол се продава за 95 хривни, което е повече от 5.80 лв.. Журналисти, икономисти и блогъри се пробват от няколко дни да проучват обстановката със солта, която визира освен самостоятелните консуматори, само че и предприятията от хранително вкусовата индустрия.

" Солта няма да изчезне, само че ще нараства " - разясняват от една от най-големите търговски вериги в Украйна АТБ. Причината е срив в производството и доставки на сол от най-големият производител - държавното дружество " Артьомстол ", чиято база е в окупирания от руснаците Соледар. Според и. д. шеф на " Артьомсол " производството е спряло, а от април няма и спедиция на подготвена продукция, защото солният хъб в Бахмут се намира под непрекъснат обстрел. А предприятието обезпечава съвсем 100 % от потребностите от сол в страната.

" Внос на готварска сол имаше и досега, само че това бяха най-вече някои по-скъпи класове йодирана сол и сол с добавки и минерали, главните количества се осигуряваха от " Артьомсол " - разясняват от АТБ. Още в първите дни на войната компанията е хвърлила по магазините всичките си запаси, само че защото " спешният пакет " на всеки някогашен гражданин на Съюз на съветските социалистически републики още от времената след Октомврийската гражданска война съдържа листата " кибрит, захар, сол " хората купували по 40-50 кг сол и доста магазини останали без наличност в изискванията на изчезнала логистика, дефицит на горива и спирания на снабдяването. Впоследствие зареждането се нормализирало, само че в този момент още веднъж има срив.

Екперти изясняват солната рецесия освен с войната. В момента в Украйна стартира консервният сезон, а солените краставички и други зеленчуци са част от обичайна кухня и просвета на украинците. Това основава спомагателен напън на пазара. От магазините към този момент са изчезнали черният пипер на зърна и дафиновият лист, има случаи на дефицит на оцет.

Търговци настояват, че дефицитът от сол към този момент стартира да се преодолява с импорт на от Турция, чакат се количества от Унгария и Полша. Ако, обаче, кг от " Артьомсол " е коствал 55 стотинки, то турската продукция идва на 1.23 за килограмова опаковка, новият импорт може да бъде още по-скъп.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР