Цената на шоколада и на сладкишите с какао в ЕС

...
Цената на шоколада и на сладкишите с какао в ЕС
Коментари Харесай

Шоколадът и сладкишите в Европа ще поскъпнат: каква е причината

Цената на шоколада и на сладкишите с какао в Европейски Съюз ще се усили до няколко месеца, оповестява Bloomberg, цитирайки предизвестие на ключовия международен производител на какао - Гана. Страната, дружно с Кот д`Ивоар, доставят към две трети от главната съставна част на шоколада.

Днес двете страни са задължени да основат системи, с цел да се съобразят с новите разпореждания на Брюксел, които подсигуряват, че продуктите не се отглеждат върху обезлесени земи. Правилата влидат в действие още в края на юни, макар че фирмите би трябвало да се съобразят с тях до края на 2024 година.

Европейски Съюз вкарва и ограничения за справяне с проблеми като детския труд във веригите за доставки на фирмите

Изпълнението на условията ще бъде обвързвано с спомагателни разноски, които потребителят ще би трябвало да заплати, съгласно основния изпълнителен шеф на Съвета по какаото на Гана Джоузеф Боахен Айду. Тези разноски включват и системи за следене.

" Искаме да произвеждаме какао по резистентен и виновен метод, само че това е обвързвано с несъмнено качество и разноски, които потребителят би трябвало да е подготвен да заплати ", съобщи Айду.
 Снимка 603909
Източник:

Предупреждението на Гана за спомагателни разноски идва в миг, когато европейските консуматори не престават да бъдат притискани от по-високите цени на питателните артикули, в това число и на сладкишите. 

Новите правила на Европейски Съюз ще се ползват и за артикули като кафе, палмово масло и соя.

Шоколадът и сладкишите започнаха да подвигат цената си още през 2021 година

Палмовото масло, въпреки и нездравословно, е най-използваното в хранителната промишленост масло, като то е артикул, употребен за производството на редица сладки произведения, както и за козметични артикули.
 Богатата на злато, нефт и какао Гана: Икономиката на
Богата на злато, нефт и какао: Икономиката на " Изгряващата звезда " на Африка залязва

Бавният път към злополуката на осмия по величина производител на нефт в Африка

Все още то е и един от най-горещите артикули на международния пазар, като единствено сред 2020 и 2021 година цената му набъбна с над 120% и удари връх от $1091. Това се оказа неприятна вест за редица производства - от това на шоколад, през сапуни, червила, до биогориво.

Най-големият вносител на палмово масло в света е Индия, следвана от Китай. А най-големият производител е Индонезия. В Европа и Съединени американски щати в последните години маслото е недолюбвано поради това, че добиването му е обвързвано с обезлесяване и нарушение на хабитата на скотски типове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР