Цената на руския петрол сорт Urals на 25 юли достигна

...
Цената на руския петрол сорт Urals на 25 юли достигна
Коментари Харесай

Руският петрол превиши $65 за барел - за пръв път от въвеждане на тавана на цените му

Цената на съветския нефт вид Urals на 25 юли доближи 65,42 $ за барел, сочат данни на интернационалната ценова организация Argus, предоставени на РБК. Последният път, когато Urals струваше повече от $65 за барел, беше през ноември 2022 година, т.е. директно преди въвеждане на рестриктивните мерки по отношение на тази съветска суровина.

А " таванът " на цените (price cap) от $60 за барел, избран от Европейски Съюз и други западни страни от декември 2022 година, беше надвишен от Urals на 12 юли.

От началото на декември предходната година европейските страни постановиха ембарго върху вноса на съветски нефт и дефинираха ценови " таван " (към който се причислиха Съединени американски щати, Канада и Япония) за трети страни, включващ и възбрана за осъществяване на " услуги за транспорт по вода на недопечен нефт и нефтопродукти от съветски генезис по света ".

Това значи, че страните, които не са се включили към ембаргото за покупки на съветски петрол, не би трябвало да го купуват за повече от 60 $ за барел. В противоположен случай съответните западни компании няма да го застраховат и транспортират (по вода).
 Каква е междинната цена на съветския нефт за юни
Каква е междинната цена на съветския нефт за юни

За полугодието е даже по-ниска

Министерството на финансите на Русия заяви при започване на юли, че междинната цена на петрола Urals за първото полугодие (януари-юни) на 2023 година е 52,2 $ за барел. А единствено за юни междинната му цена е 55 $ за барел петрол.

Това значи, че междинната цена на продажба на съветския нефт в чужбина от началото на налагане на рестриктивните мерки до момента, е най-малко с 10% под " тавана ", обвързван със глобите.
 Колко по-ниски са цените на съветския нефт по отношение на интернационалните
Колко по-ниски са цените на съветския нефт по отношение на интернационалните

Оценката на САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР