Цената на разделянето“ на икономиките на САЩ и Китай би

...
Цената на разделянето“ на икономиките на САЩ и Китай би
Коментари Харесай

Има вероятност Китай да създаде отделни технологични и финансови системи, смята експерт

Цената на „ разделянето “ на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай би била висока, само че това не значи, че Пекин няма да сътвори лични системи, които да са разнообразни от тези, употребявани от останалия свят. Това съобщи пред Си Ен Би Си Робърт Дали, шеф на Wilson Center’s Kissinger Institute on China and the United States

„ Съществува действителна заплаха Китай и други страни от развиващия се свят да основат обособени финансови системи за заплащания на интернационалните задължения и за търговия “, разяснява той.

По думите му Китай може да сътвори и разнообразни софтуерни системи.

„ Ако това се случи, в случай че имаме обособени финансови, стопански, софтуерни и цифрови системи, то тогава ще може да се приказва за същинско „ делене “, при което Китай в огромна степен ще поеме по собствен личен път “, споделя Дали.

Това може да се случи, макар че Пекин е наясно, че това делене ще коства скъпо на Китай, на Съединени американски щати и на света като цяло. Китай не търси сходно делене, само че „ няма да отстъпи, в случай че бъде изправен пред потребността от такова “, споделя още той.

Според него американският президент Доналд Тръмп прави рискови закани, от които нормално се отдръпва, откакто премисли следствията от тях.

„ Има хора в Белия дом, които желаят софтуерно делене от Китай и са срещу доставката на чипове, които биха могли да оказват помощ на страната да развие софтуерната си мощност. Те обаче не желаят Qualcomm да банкрутира или пък да наранят американските фермери, които данъкоплатците са субсидирали с повече от 28 милиарда $ поради комерсиалната война “, споделя Дали.

Дълбоко съмнение

Въпреки всички това той счита, че говоренето за делене на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай е освен това от просто „ антикитайска реторична акция “ на администрацията на Тръмп.

По информация на Ройтерс във вторник Тръмп е декларирал пред свои поддръжници, че „ Дневният ред на Джо Байдън се подрежда от Китай и че претендента за президент на демократите е „ подкупник на глобалистите “.

Отвъд политиката обаче съществува „ надълбоко съмнение към основаването на прекомерно тесни връзки “ с Китай, изключително в сферите на технологиите, фармацевтичното съоръжение и редките метали. Частично „ делене “ в някои от тези браншове е доста евентуално.

 Американците желаят да бъдат по-самодостатъчни и да не бъдат подвластни от Китай, споделя Дали.

„ Това предпочитание е същинско и продължително, като то ще продължи да съществува под някаква форма даже в случай че Байдън стане президент “, прибавя той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР