Цената на природния газ за месец октомври 2023 г. ще

...
Цената на природния газ за месец октомври 2023 г. ще
Коментари Харесай

С 5% по-ниска цена за октомври прогнозира КЕВР

Цената на природния газ за месец октомври 2023 година ще се намали с близо 5%.

Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов на съвещанието на комисията. Днес беше разискван отчет по отношение на заявление от публичния снабдител „ Булгаргаз “ от 15 септември 2023 година за одобряване на цена за октомври, по която да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В отчета на Комисията се предлага цената на природния газ от 1 октомври да бъде в
размер на 57,41 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).
Веселин Синабов, шеф на дирекция „ Природен газ “ в „ Булгаргаз “ ЕАД, сподели, че „ Булгаргаз “ няма забележки към отчета, направен от работната група на КЕВР. По негови думи от интервала на подаване на отчета до през днешния ден ценообразуващият показател се е повишил с към 8 % поради стачки в Австралия на терминалите за полутечен природен газ и удълженото техническо обслужване на някои от най-големите залежи за полутечен газ в Норвегия, оповестява Българска национална телевизия.

„ Това се отрази на първичното понижение, което декларирахме, и към днешна дата се обрисува вместо 9%, понижението на цената на природния газ да е към 5% “, сподели Синабов.

Председателят на КЕВР Иван Иванов изясни, че поевтиняването на природния газ за октомври ще бъде реалност и най-вероятно ще се равнява на 5%, като ще се проследят настоящите стойности на показателя в оставащите три дни от септември. Той насрочи закрито съвещание в състав „ Енергетика “ на КЕВР за 1 октомври за одобряване на цена на природния газ за октомври за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

В ценовия микс за месец октомври е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 47,72 на 100 от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, съгласно КЕВР.

„ Булгаргаз “ е сключил за месец октомври два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

Председателят на КЕВР акцентира, че известното покачване на котировките през последните две седмици няма да има доста отражение върху цената за октомври, тъй като е постигнатата рекордна запълняемост на газовото вместилище в Чирен и на европейските складове – надлежно 96,22 на 100 и 95,19 на 100, както и продължаващото строителство на терминали за регазификация в цяла Европа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР