Цената на природния газ за февруари ще бъде в диапазона

...
Цената на природния газ за февруари ще бъде в диапазона
Коментари Харесай

БЕЗ БРАТУШКИТЕ: Газът пада с 30% за февруари

Цената на природния газ за февруари ще бъде в диапазона на 129 -130 лева Това съобщи по време на откритото съвещание на КЕВР изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева. Компанията внесе заявката си за цена за втория месец на годината на 11 януари, както е условието по закон, и тя беше 135, 38 лева за мегаватчас. То е на база котировките на газа на нидерландската борса TTF за първите 10 дни на януари.  Съобщеното ново равнище на цената е с 5% по-ниско. 

" Запознахме се с изпратения ни отчет и нямаме възражения. Прогнозната цена беше изпратена 20 дни преди началото на февруари, т.е. -  на 11 януари.   Оттогава има развиване и цената, която чакаме от 1 февруари е 129-130 лева Тя е близо 30% по-ниска от тази за януари ", сподели Златева.  За този месец тя е 179 лева за мегаватчас. 

Тя заяви, че има 4 структурирани снабдители за февруари, трима определени с търг, а четвъртият е газ от  нагнетените количества в хранилището в Чирен. Тя заяви, че поради топлото време са успявали през декември 2022 и януари 2023 година да не престават да нагнетяват газ в хранилището на по-ниска цена и по този начин миксират газа от хранилището. 

Потреблението в страната на газ е паднало с 30%, веднъж поради по-топлото време и повторно - поради повреда при един от огромните клиенти, " Неохим ", който не е употребил газ от един месец. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че единствено 6 страни в Европа имат по-голяма запълняемост на хранилищата си от тази на българското.  Той попита ще има ли търгове да доставки за март?

Златева разясни, че търговете на " Булгаргаз "   са обхващали цялата 2023 година и за всеки месец за определени снабдители.  Критериите за оценка на офертите са били 80% ценови показател и 20 на сто  - условия за заплащането.  Така че " Булгаргаз " е обезпечил газа до края на годината. 

Председателят на КЕВР насрочи закрито съвещание на КЕВР, на което да дефинира цената, на 1 февруари от 15 часа. Сутринта " Булгаргаз " ще внесе ново предложение на база на котировките за целия януари. 

Иванов успокои, че няма да се трансформират цените на парното. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) няма да усилва цената на топлинната сила, защото се обрисува цената за февруари, по която " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и на топлофикациите, да бъде под 130 лева за мегаватчас. Това сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред публицисти след края на днешното намерено съвещание на регулатора, на което беше разискван отчет, обвързван с препоръчаната от публичния снабдител цена на синьото гориво за идващия месец.

" Тези български жители, които употребяват парно отопление в столицата и огромните български градове, би трябвало да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има смяна в цената на топлинната сила ", разяснява Иванов. Фактът, че цената на природния газ през февруари ще с близо 30 % по-ниска по отношение на актуалната, е добра вест и за промишлеността, тъй като ще даде един комфорт при потреблението на природния газ ", разяснява той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР