Цената на природния газ за април би била около 128

...
Цената на природния газ за април би била около 128
Коментари Харесай

Природният газ за април поскъпва с над 13%

Цената на природния газ за април би била към 128 лв. за мегаватчас, по данните към днешна дата, което съставлява нарастване с 13,35 % по отношение на цената за март. Тази цена не е дефинитивна. Тя ще бъде изчислена, откакто бъдат получени настоящите данни, отнесени към утрешния ден, който е последният за месеца.

Това стана ясно от днешното съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което беше разискван отчет по отношение на заявление от "Булгаргаз " ЕАД от 11 март за одобряване на цена за април, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Със заявката от 11 март "Булгаргаз " предложи цената на природния газ да бъде 179,36 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март в размер на 113,73 лв. за мегаватчас, което означаваше, че препоръчаното от публичния снабдител на 11 март нарастване на природния газ от 1 април беше с 57,71 %.

Заявлението, което е било подадено от "Булгаргаз " на 11 март, е отразявало данните към 10 март, когато цените на природния газ е била доста висока, акцентираха от КЕВР. Оттогава цените са се намалили. Към днешна дата това поевтиняване на природния газ би се отразило на цената и по калкулации тя би била към 128 лв. за мегаватчас.

Изпълнителният шеф на "Булгаргаз " Людмил Йоцов, който взе участие в откритото съвещание отдалечено по "Скайп ", съобщи, че няма никакви забележки по показания от КЕВР отчет.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров означи, че настоящия метод на отбелязване на планирана цена 20 дни преди да е настъпил моментът на окончателното приемане на решението не "върши работата, която е нужна за обществото да направи своите преценки и бизнесът да се приготви ".

Затова той предлага да се промени наредбата за образуване на цената на природния газ, с цел да може този развой да става оптимално близо до момента, в който тя ще бъде закрепена. Според Тодоров настоящия период от 20 дни не е съответен и единствено основава ненужно напрежение в обществото и индустриалните консуматори.
Затова той предлага дружно със заявителя "Булгаргаз " да се работи в посока на това ценовото заявление оптимално да се приближи до датата на влизането му в действие.

Според Тодоров 20 дни е прекомерно дълъг период поради динамичността на пазара. "Може да приказваме за 10 дни или една седмица, тъй че това, което представяме на обществото, да е съответстващо и както бизнесът, по този начин и битовите консуматори да имат някаква реалистична визия за това какво следва ", сподели Станислав Тодоров.

Председателят на КЕВР насрочи закритото съвещание, на което регулаторът дефинитивно ще утвърди на цената за април, по която публичният снабдител да продава природен газ, за 1 април от 14:00 часа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР