Цената на природния газ в Европа намалява за втори пореден

...
Цената на природния газ в Европа намалява за втори пореден
Коментари Харесай

Цената на газа в Европа пада заради американски доставки

Цената на природния газ в Европа понижава за втори следващ ден на фона на възходящите доставки на полутечен природен газ от американски танкери. Тези доставки последователно стартират да изместват съветския газ.

Според данните на операторите, събрани от организацията, доставките от танкерите с полутечен природен газ на терминалите в Северозападна Европа са на най-високото си равнище от декември 2019 година Отбелязва се, че доставките на полутечен природен газ оказват помощ за компенсиране на " стеснен " експорт от Русия. Рекордното повишаване на цените на газа в Европа през декември принуди търговците, доставящи полутечен газ за Азия, да пренасочат танкерите към европейските пристанища.

Според оценките на специалиста на аналитичната компания ICIS Том Марсек-Мансър 5,5 милиарда кубически м. ще дойдат в Западна Европа от Съединени американски щати през идващите две седмици, а други 3,5 милиарда кубически метра към този момент бяха доставени при започване на годината. Така доставките на гориво от Съединени американски щати може да са на рекордно равнище. В същото време, написа Bloomberg, през февруари на пазара на полутечен газ ще се следи обичайна азиатска награда, а през март и април още веднъж ще бъде сменена от дастяваните от Европа количества.

Цените на природния газ на европейския пазар се намалиха в края на декември на фона на новините за идването на полутечен природен газ и повече сила от вятърна сила. От понеделник, 10 декември, газовите фючърси с доставка през февруари се търгуват на към 1000 $ за хиляда кубически метра. Исторически връх бе подложен на 21 декември - 2200 $ за 1000 кубически метра.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР