Цената на природния газ в ЕС е рекордно висока, а

...
Цената на природния газ в ЕС е рекордно висока, а
Коментари Харесай

Рекордно скъп газ: Русия изнудва Европа?

" Цената на природния газ в Европейски Съюз е рекордно висока, а токът на английския спот-пазар се усили със 700 % поради дефицита на газ, провокиран от свиването на доставките от страна на Газпром ", споделя пред " Тагесшпигел " специалистът по Източна Европа Сергей Сумльонни.

Руският президент Владимир Путин отхвърля да продава повече газ през Украйна и държи на газопровода " Северен поток 2 ". Въпросът е дали Русия не води тази игра, с цел да форсира завършването на плана. Но даже да е по този начин, това не е единствената причина за повишението на цените.

Какво става на газовия пазар?

В момента цената на газа на едро на моменти надвишава 70 евро за мегаватчас. За съпоставяне: в разгара на пандемията цената бе едвам пет евро. Европа изпитва изострен дефицит на газ - хранилищата за газ са извънредно празни за сезона. А потребностите няма по какъв начин да бъдат задоволени на ниски цени. " Високите цени се дължат най-много на изненадващото нараснало търсене в интернационален мащаб ", споделя анализаторът на енергийния пазар Ханс Кьониг.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР