Цената на природния газ ще падне с около 11% през

...
Цената на природния газ ще падне с около 11% през
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ прогнозира още по-ниска цена на газа за януари

Цената на природния газ ще падне с към 11% през януари. Това са упованията на „ Булгаргаз “, изразени по време на съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), извършено в петък. Предварителната прогноза на публичния снабдител, направена в средата на месеца, беше за поевтиняване с 8% по отношение на декември.

Сега излиза наяве, че в първия месец на новата година суровината ще се търгува за малко под 78 лева за MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Предстои обаче тя да бъде дефинитивно утвърдена от енергийния регулатор на 1 януари 2024 година

Причините цената да понижава в зимните месеци е мекото време и запълнените газови складове в Европа, изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

По тези две аргументи цената на природния газ на интернационалните тържища фактически понижава ", изясни той, представен от Българска телеграфна агенция. 

Иванов разясни, че като се изключат доставките на природен газ от Азербайджан и тези от подземното газово вместилище в Чирен, останалите са директно свързани с показателя " месец напред " на нидерландската борса (TTF).

Дневната цена там се движи към 34 евро за MWh, сподели още Иванов и добави, че има трайна наклонност тя да остане относително ниска в Европа, което дава отражение и на цената на природния газ за българските консуматори.

Очевидно е, че намаляването на цените там води до поевтиняване и у нас “, съобщи Иванов.

Той означи, че до края на отоплителния сезон количествата газ, които се съхраняват в " Чирен ", последователно би трябвало да бъдат изчерпани, с цел да се приготви хранилището за зареждане за идващия отоплителен сезон.

Към момента то е запълнено малко под 90%, само че задоволително, с цел да премине есенно-зимният сезон без проблеми.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР