Цената на природния газ ще бъде под 240 лева за

...
Цената на природния газ ще бъде под 240 лева за
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на природния газ ще бъде под 240 лева за мегаватчас

Цената на природния газ ще бъде под 240 лв. за мегаватчас. Това разгласи на брифинг председателя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус "

По думите на Иванов близо една трета от потреблението на природен газ на страната ще минава през интерконектора.

" Интерконекторът разрешава над 1 милиарда кубични метра природен газ, който е ⅓ от потреблението на страната, да бъде доставян на атрактивни цени, контрактувани според споразумението между България и Гърция ".

Той също разгласи, че са почнали първи стъпки към потребление на интерконектора за доставяне на цяла Югоизточна Европа. 

" Има първи стъпки към потребление на интерконектора за обслужване на цяла Югоизточна Европа. Капацитетът на газовата връзка е 3 милиарда кубични метра, а от тях са резервирани 1 милиарда 570 млн. кубични метра. Останалото количество ще бъде предоставено на други компании, които желаят да придвижват природен газ в посока Румъния, Словакия, Унгария ".

Според ръководителя на КЕВР стартирането на газовата връзка сред Гърция и България дава началото на същинската диверсификацията за страната ни. 

" Със завършването на интерконектора се поставя завършек на опцията България да бъде жертва на монопол за снабдяване на природен газ. Сега стартира същинската диверсификация ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР