Цената на природния газ се повиши с над 20% от

...
Цената на природния газ се повиши с над 20% от
Коментари Харесай

Цените на европейските газови пазари са достигнали исторически връх

Цената на природния газ се увеличи с над 20% от началото на месеца. Според КЕВР това се дължи поради наклонността за продължаващо повишаване на цените на синьото гориво на интернационалните газови пазари.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз " Николай Павлов изясни в БТВ „ Тази заран ", че в цените на европейските газови пазари са достигнали исторически връх. Той добави, че нарасналото търсене въздейства върху ценообразуването. По думите му все пак цените на газа у нас са по-ниски от тези в Европа. Павлов даде образец, че в България цената е 69,4 лева или 35,48 евро, до момента в който в Европа - към 50 евро на мегаватчас.

През последните месеци се следят понижени доставки за Европа. Това оказва въздействие и поражда опасения за дефицит на природен газ за зимните месеци и надлежно - нарастване на цената. В „ Булгаргаз " запълнеността на газохранилищата в Европа към септември е 64%, при 91% предходната година, уточни Павлов. Той беше безапелационен, че газът за българския пазар е обезпечен до март 2022 година. Изпълнителният шеф на сдружението добави, че към момента е рано да се каже дали „ Булгаргаз " ще изиска от КЕВР ново нарастване на синьото гориво.

Относно отговорностите на „ Топлофикация-София " към сдружението, Павлов съобщи, че са завели три каузи за събиране на вземанията, които са в размер на 95 млн. лева По думите му са платени половината, а срокът за заплащане е изминал през вчерашния ден.

Получихме писмо, с което поемат ангажимент до 17 септември да изплатят 35 млн. лева Помолиха правосъдният иск да бъде отдръпнат и да не бъде налаган запор на сметките. Ние го направихме и чакаме дългът да бъде погасен в съответния период, сподели още шефът на „ Булгаргаз ".

„ Топлофикация София " следва да изготви погасителен проект за остатъка от отговорностите си към сдружението.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР