Цената на природния газ се повишава от 93.19 лв. за

...
Цената на природния газ се повишава от 93.19 лв. за
Коментари Харесай

Газът поскъпна до 102.33 лв./МВтч през декември

Цената на природния газ се покачва от 93.19 лева за мегаватчас на 102.33 лева без налози и такси от 1 декември, реши Комисията за енергийно и водно контролиране, която в сряда утвърди поправеното заявление на държавния снабдител " Булгаргаз ". Поскъпването е малко над 10 % и опонира на направени по-рано прогнози от шефа на " Булгаргаз " Николай Павлов за предстоящ спад на цената през декември. Коментарът му обаче беше изработен преди Германия да спре лицензирането на газопровода " Северен поток 2 ", което докара до нов растеж на почналите преди този момент да понижават цени.

От " Булгаргаз " за следващ път означиха, че макар нарастването до 52.32 евро/МВтч, газовите цени у нас остават надалеч под междинните цени на европейските тържища от 83 евро за декемврийските доставки. Дружеството още веднъж увери, че поставя всички старания да предлага по-ниска цена на природния газ спрямо тези в Европа.

Държавният публичен снабдител също по този начин осведоми, че има задоволително количества газ за клиентите си с контракти и дали обвързващи поръчки за доставка. Освен това е съумял, в условия на дефицит на природен газ в Европа, да обезпечи синьо гориво и за топлофикации, които не са сключили препоръчаните им от " Булгаргаз " контракти и дни преди началото на декември са поискали доставка на природен газ.

Осигуряването на тези количества зависи от обективните благоприятни условия на пазара, и е изключение от естествените бизнес практики на пазара, показват от " Булгаргаз " и приканват топлофикациите да възнамеряват и декларират в точния момент мечтаните количества. Иначе се оскъпява природният газ за всички клиенти, защото разноските за покупка на природния газ и за
преноса се разпределят върху всички клиенти при образуване на цената на " Булгаргаз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР