Цената на природния газ през ноември ще бъде по-висока.Това каза

...
Цената на природния газ през ноември ще бъде по-висока.Това каза
Коментари Харесай

КЕВР: Цената на природния газ през ноември ще бъде по-висока

Цената на природния газ през ноември ще бъде по-висока.Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов по време на съвещание на регулатора. На него се разиска препоръчаното от “Булгаргаз ” за повишаване на синьото гориво.

Цената на природния газ през ноември ще бъде по-висока

Доставките на природен газ от Азербайджан обаче намаляват общата на цена на природния газ. Тези количества са избрани с контракт и от ден на ден няма да са определящи за цената, добави Иванов.

Към момента определящата цена на европейския газов показател TTF е 92 лв. за мегаватчас, а тази за ноември е 100 лв. за мегаватчас.

“Въпреки това контролираната цена ще бъде по-ниска от равнищата на европейските газови хъбове ”, посочи той. Друга причина за увеличеното е, че доставеният през октомври полутечен природен газ на терминала в Турция е по-малко и нужните количества ще би трябвало да бъдат заместени с други.

“КЕВР ще реши на закрито съвещание на 1 ноември каква да бъде цената на природния газ за идващия месец, по която “Булгаргаз ” да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, ” сподели още Иванов.

Румен Радев сезира Конституционен съд поради таксата за природен газ, която разгневи Унгария, Сърбия и даже Северна Македония.

Президентът сезира Конституционния съд за наредбите от Закона за надзор по използването на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, с които се постановат „ енергийни вноски “ върху вноса на съветски природен газ в България, както и върху неговия транспорт за Европа през територията на страната ни.

В настояването си до Конституционния съд президентът показва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция. Оспорените текстове са в противоречие с правилото на законоустановеност на налозите и таксите, защото изначално не е ясна правната природа на нововъведената „ вноска “ и дали тя съставлява налог, такса или мито.

Отбелязва се също по този начин, че са нарушени правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и на свободната стопанска самодейност. Не на последно място, законът е признат в несъгласие с разпоредбите за практикуване на законодателна самодейност и с правилото на правовата страна.

Още вести четете в категория Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР