Цената на природния газ може да се понижи до 98

...
Цената на природния газ може да се понижи до 98
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ очаква по-евтин газ през април и май

Цената на природния газ може да се намали до 98 лева за мегаватчас за идващия месец, а през май да падне под 90 лева.Това изясни изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева като посочи, че това са планирани цени към днешна дата. Окончателното решение обаче ще бъде взето на 1 април от Комисията за енергийно и водно контролиране.

 

Цената на природния газ на интернационалните тържища спада през последните месеци, което ще докара до поевтиняване на синьото гориво  през април и през май. Това съобщи изпълнителния шеф на Булгаргаз Деница Златева.

 
Очакванията ни за месец май са цената да бъде някъде към 88 лв. и малко от горната страна.
Деница Златева, изп. шеф на „ Булгаргаз “

Друг акцент от съвещанието на регулатора бе отвореното писмо от работодателите, с което показват противоречие с цената, на която публичния снабдител продава газа, защото тя е по-висока от тези на интернационалните тържища. Деница Златева обаче разясни, че Булгаргаз базира цената си на сегмента „ Месец напред “, а не „ Ден напред “, каквато е практиката на нидерландската борса, а работодателите дават за образец. Индексът „ Ден напред “ е прекомерно неустойчив, счита шефът на „ Булгаргаз “.

 
Към борсовата цена ние прибавяме всички разноски за пренос, закупуване на слотове и други. В взаимозависимост от месеца тези разноски може да варират сред 15 и 25% от цената на борсата.
Деница Златева, изп. шеф на „ Булгаргаз “

А ръководителят на държавния енергиен регулатор разяснява, че спадът в цената на синьото гориво евентуално ще докара до опазване или леко увеличение на цената на парното.

 
Ниската цена на природния газ ще се отрази удобно на парното и ще докара до спад в цената на топлинната сила.
Иван Иванов, ръководител на КЕВР

От „ Булгаргаз “ показаха вяра, че в случай че Брюксел позволи обезщетения за България поради скъпия газ в Чирен, то публичният снабдител ще може да го продаде на по-конкурентна цена. 

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР