Цената на природния газ да бъде 45,17 лв. за MWh

...
Цената на природния газ да бъде 45,17 лв. за MWh
Коментари Харесай

45,17 лв. за MWh да бъде цената на природния газ през второто тримесечие ще обсъжда КЕВР


Цената на природния газ да бъде 45,17 лева за MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) през второто тримесечие, предлага в отчетът си работната група към Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Увеличението, по отношение на предходното тримесечие е 0,83 % или 0,37 лева за MWh.

Ценообразуващите детайли, взети поради при предлагането за цената са съобразени с контракта сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром износ “ и се отнасят за месечните котировки на различните горива за предходните 9 месеца преди използването на цените. От отчета на работната група излиза наяве, че през второто тримесечие на 2019 година предстоящите доставни цени на природния газ са с към 2,5 % по-ниски от доставните цени през първото тримесечие. В същото време обаче курсът на $, който също е измежду ценообразуващите детайли се е повишил с 0,17%.

Въз основа на декларираните планирани количества от крайните доставчици и клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, общото декларирано от сдружението количество природен газ за доставка от импорт за второто тримесечие на 2019 година е 6 848 806 MWh, като понижава с 2 355 253 MWh по отношение на предходното тримесечие. За второто тримесечие на 2019 година „ Булгаргаз” ЕАД не предвижда количества природен газ от локално добивно дружество и рандеман от ПГХ „ Чирен “.

Регулаторната база на активите за второто тримесечие на 2019 година е в размер на 39 307 хиляди лева, а възвръщаемостта на активите за интервала е в размер на 2854 хиляди лева Предложеният размер на компонентата за активността „ социална доставка “ е 0,69 лева./MWh и съставлява 1,5495% от ценовата компонента–цена на вход на газопреносната мрежа.

В подаденото заявление от газовото сдружение в цената на природния газ за второто тримесечие на 2019 година е включена съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото в размер на 0,13 лева /MWh. Както е известно тези отговорности са свързани с Плана за деяние в изключителни обстановки, в частност свързани със предпазване на природен газ в газохранилището в Чирен.
Докладът ще бъде подложен навън публично разискване на 21 март.

Становището на работната група съответствува с импортираното на 8 март заявление от „ Булгаргаз “.

Въз основа на осъществения разбор на данните от подаденото заявление и предоставените документи и обосновки е открито следното: Разходите за закупуване на природен газ по контракта за импорт за вътрешния пазар с включени директни такси през територията на Република Румъния възлизат на 303 712 573 лева, се споделя още в отчета на работната група.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР