Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации

...
Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи определени вариации
Коментари Харесай

Експерт разкри има ли боядисани портокали и мандарини на пазара

Цената на плодовете и зеленчуците на едро бележи избрани вариации на пазара, като измененията са най-вече при цитрусите. В същото време все по-често по магазините консуматори настояват, че се натъкват на оцветени портокали и мандарини.

При сходни проблеми обаче контролът е доста сериозен във връзка с боядисването изключително с нездравословни материали.

Това разяснява за Novini.bg ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов.

По думите му някои от боичките са изцяло позволени и са разследване от това да се добие по-добър търговски тип на продукта.

„ Аз бих посъветвал потребителите доста деликатно да купуват, да се осведомят за стоката, да следят кой какво продава, защото от качеството на търговеца зависи и качеството на стоката “, уточни експертът.

Експертът уточни и по какъв начин са познаваме качествения плод по щандовете и сергиите.

„ При портокала и мандарината най-важният органолептичен белег е колкото по-светъл е портокалът и по-отива на жълто, а не на оранжево, неутолим цвят, толкоз е по-хубав и сигурно е по-малко култивиран “, уточни Иванов.

Според него сега на пазара имаме предложение на първокачествен портокал и доста рядко към този момент са случаите на боядисани с нездравословни бои плодове.

„ Това беше една наклонност на българския пазар отпреди 10 години. От години към този момент не сме очевидци на предложение в огромни количества на такива артикули. Има някои, само че контролът е много засилен, в точния момент се пресичат такива процеси “, съобщи той.

Вижте по какъв начин се движат цените на питателните артикули на едро в диалога ни с ръководителя на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов по-късно тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР