Цената на платината скача с над 20 процента от края

...
Цената на платината скача с над 20 процента от края
Коментари Харесай

Платината през 2023 г.: По-висока цена, по-голямо търсене

Цената на платината скача с над 20 % от края на септември до момента, като е на път да означи най-хубавото си тримесечие от 2009 година насам, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на информация на CNBC.
Прочетете още
От 2019 година насам Китай внася големи количества платина, което води до ограничавания при предлагането на добития скъп метал в останалата част от света, съгласно Световния съвет за вложения в платина.

Базираната в Лондон организация чака през 2023 година да настъпи недостиг в предлагането на платина, като търсенето ще нарасне с 19%, а предлагането - единствено с 2%. Търсенето на платина в индустриалната сфера ще се усили с 10 на 100 спрямо 2022 година

Прогнозите са, че ще продължи да се усилва търсенето на скъпия метал за потребностите на автомобилостроителната промишленост през идната година. В бижутерийния бизнес то се чака да остане без смяна, се споделя в известие до медиите на Световния съвет за вложения в платина.

Платината е повишила цената си с 9% през 2022 година по данни на Ройтерс, което я прави по-изгоден актив спрямо други скъпи метали. Златото губи към 1% от цената си, среброто се покачва с почти 3 на 100, а паладият се намалява с 4 на 100.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР