Цената на петрола от сорт Brent, търгуван на световните борси,

...
Цената на петрола от сорт Brent, търгуван на световните борси,
Коментари Харесай

Прогноза: Brent ще остане около $90 за барел следващите 5 г.

Цената на петрола от вид Brent, търгуван на международните тържища, ще се задържи към 90 $ за барел през идващите 5 година, написа анализаторът от " Ройтерс " Джон Кемп, като базира прогнозата си на изследване измежду 1000 експерти от енергийната сфера.

Очакванията им са за сред 4 и 10 $ по-висока цена по отношение на допитването от 2022 година, извършено преди началото на войната в Украйна. В съпоставяне с това от 2020 година (преди пандемията) всеобщите прогнози са с към 20 $ на барел по-високи.

Така за 2023 година междинната цена, която експертите чакат да видят на нефтения пазар, е 87 $ на барел спрямо $99, колкото беше реализирана през 2022 година - в немалка степен поради нашествието на Русия и наложените от Съединени американски щати и Европейски Съюз наказания. Половината респонденти я слагат в диапазона $80 - $95, а над 90% - в диапазона $70 - $105.

Очакванията са в интервала до 2027 година равнищата да останат сходни, само че с лека наклонност към поевтиняване, написа Кемп. Той обаче акцентира, че в отговорите на респондентите за годините напред има забележителна неустановеност.

" Конфликтът в Украйна, глобите против Русия, все по-интензивната конкуренция сред Съединени американски щати и Китай, непокътнатите опасности от пандемията и забавянето на бизнес цикъла дружно вършат прогнозите по-несигурни ", разяснява анализаторът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР