Цената на петрола достигна 80 долара за барел за първи

...
Коментари Харесай

Петролът надхвърли 80 долара за барел за пръв път от три години

Цената на петрола доближи 80 $ за барел за първи път за последните три години. Сортът брент нарастна с 0.8% до 80.19 $ за барел във вторник, като за втори следващ ден цената означи връх, невъобразим от октомври 2018 година насам. Така към днешна дата петролът е поскъпнал с съвсем 55% от началото на годината.

Ръстът при суровината е част от общата наклонност на повишаващи се цени на енергийните пазари, като към края на годината се чака дефицитът на количествата да се задълбочи. Потреблението на горивата - от бензин до самолетно гориво, се увеличи през последните седмици, откакто държавните управления започнаха да смекчават ограниченията против разпространяването на коронавирус.
На какво се дължи покачването
За повишаването на петрола способстват растящите цени на природния газ, които доближиха рекордни равнища през последните седмици заради незадоволителните вложения в произвеждане, огромното търсене и конкуренцията за доставки сред Европа и Китай. Последствията от газовата рецесия се усетиха в редица промишлености. Очаква се производството на електрическа енергия в някои страни да размени скъпия природен газ с нефт.

Наред с това цената на нефта се повишава заради екологични ограничения на Пекин, които стопираха работата на някои заводи на въглища и оставиха доста домове в североизточната част на страната без електричество. Стремежът на китайските управляващи за чиста сила е стимулиран от желанието им да понижат замърсяването на въздуха, до момента в който столицата се подготвя да бъде хазаин на Зимните олимпийски игри през февруари. Китайските електроцентрали са изправени пред огромен спад на производството, който увеличи цената на въглищата за ТЕЦ-овете с 96% тази година. Държавните медии в страната се пробваха да тушират напрежението, като оповестиха, че управляващите подхващат ограничения за облекчение на дефицита на електрическа енергия и попречване на необявени спирания на зареждането.

Фючърсите на недопечен нефт в Шанхай се покачиха с 27% по отношение на ниското си равнище в края на август, което принуди Пекин този месец да разгласи първия си обществен търг на държавни петролни запаси за локални рафинерии.

Междувременно рецесия с доставките на нефт се разгоря във Англия частично заради неналичието на водачи за товарни транспорти. Дефицитът се задълбочи, откакто стартира вълна от паническо изкупуване на дребното останали количества в бензиностанциите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР