Цената на петрола Brent, подхранвана от напрежението в Близкия изток,

...
Цената на петрола Brent, подхранвана от напрежението в Близкия изток,
Коментари Харесай

Цената на петрола ще достигне нов рекорд до края на годината

Цената на петрола Brent, подхранвана от напрежението в Близкия изток, се увеличи от към 82 USD за барел до над 90 USDза барел през последния месец. Аг. Bloomberg публикува изчерпателен материал, съгласно който вероятността цената на барел да надвиши 100 USD за барел е много висока.

Експерти, обаче считат тази опция за малко евентуална, макар че в близко бъдеще петролът най-вероятно ще нарастне и ще бъде в диапазона 90-100 USD за барел.

Водещият анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност отбелязва, че би трябвало да внимавате с прогнозите на Bloomberg, защото нормално такива прогнози се появяват, когато петролът към този момент пораства, само че по-късно не се сбъдват.

„ Най-вероятно ще забележим баланс от 90-95 USD за барел.

Пазарът последователно върви към дефицит заради възходящото ползване в Китай и Индия.

Но в това време би трябвало да чакаме растеж на производството в страни отвън ОПЕК+. Например в Гвиана тази година е вероятен растеж на производството с 300-400 хиляди барела дневно. Производството може да се усили и в Канада, Бразилия и Съединени американски щати “, изясняват специалисти.

Пазарът на нефт надали ще доближи 100 USD за барел, защото даже страните от ОПЕК+ не се интересуват от това. Факт е, че високата цена предизвика спад в търсенето на нефт.

Следователно страните експортьорки могат да усилят индустриалните си размери.

Търсенето на петролни артикули в Северното полукълбо остава високо и проблемите с корабоплаването в Панамския канал и Червено море към този момент доведоха до пренасочване на потоците и усилиха транспортните разноски и, най-важното, превоза времето се е нараснало. " През лятото, в интервала на пиково търсене, това може да докара до увеличение на крекинг спредовете за дизелово гориво и бензин,

което от своя страна ще тласне цените на петрола.

Затова считам, че можем да забележим, че цените ще се повишат до 90-100 USD за барел до лятото, само че в средносрочен проект не мисля, че цените ще могат да се закрепят в този диапазон. Най-вероятно тази година приблизително ще забележим $75-85 за барел “, показват специалисти.

Според други специалисти, цените на петрола към този момент са се върнали на равнища, комфортни за по-голямата част от доставчиците. В същото време те са оптимални за купувачите. „ Ако пренебрегваме редица политически стимулирани изказвания от Съединените щати, нищо изключително не се случва на пазара. Нормално възобновяване след интервал на спад. Цена от 100 USD за барел, като се вземе поради инфлацията в доларовата зона през последните 10 години, може да се смята за горна граница на нормата “, означават анализатори.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР