Цената на ориза също се увеличава 4 пъти от границата

...
Цената на ориза също се увеличава 4 пъти от границата
Коментари Харесай

Внасят египетски боб по левче, продават го за български по 6 лв./кг

Цената на ориза също се усилва 4 пъти от границата до трапезата

Българите всеобщо се хранят с египетски фасул поради по-ниската цена на зрелия боб, който в магазините се предлага близо два пъти по-евтино от фамозния смилянски фасул. Килограм зрял боб се внася у нас от трети страни отвън Европейски Съюз приблизително против 1,09 лв. за кг, демонстрират данните на държавния уебсайт за съпоставяне на цените на храните foodprice.bg. В магазините обаче цената му към този момент е близо 6 пъти по-висока и кг зрял боб в страната се предлага приблизително против 5,99 лв. за кг на дребно.

В същото време същинският смилянски фасул, който можете да купите от производители в района на Смолян, само че единствено в случай че имате връзки, тъй като другояче има огромен късмет да ви пробутат скъпо още веднъж египетски боб, коства по 10-12 лв. за кг или двойно по-скъпо от предлагания пакетиран боб в комерсиалните вериги и насипния по пазарите в страната, сподели инспекция на “Труд news ”.

Най-евтиният фасул ядат в района на Разград, където кг зрял боб може да бъде открит на дребно против 3,99 лв. за кг съгласно информацията във foodprice.bg. Цената му е по-ниска даже от междинната на едро в страната. 4,15 лв. за кг коства приблизително на едро в страната кг зрял боб, демонстрират последните данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). През миналата седмица цената му е намаляла с 2 ст. за кг.

Най-много за същото количество на дребно заплащат хората в София-област, където зрелият боб коства 6,79 лева./кг.
Цената на ориза и захарта също се усилват доста от вноса на границата до момента в който стигнат до трапезата, демонстрират данните на държавния уебсайт за съпоставяне на цените на храните. Оризът се внася от трети страни при цена от приблизително 1,08 лв. за кг с Данък добавена стойност. В същото време междинната цена, на която се предлага на дребно в страната е 4,36 лева./кг. Най-евтино може да бъде закупен още веднъж в област Разград - против 2,39 лв. за кг на дребно (отново по-евтино в сравнение с междинната цена за страната на едро), а най-скъпо в района на Пловдив - против 4,99 лева./кг. На тържищата и борсите в страната оризът на едро коства приблизително 3,23 лв. за кг.

Вносната захар у нас също се продава с надценка, въпреки и доста по-ниска от тази на ориза и на зрелия боб. Сладкият артикул се внася от трети страни отвън Европейски Съюз при цена от 1,67 лв. за кг, а в магазините в страната се предлага приблизително против 2,81 лв. за същото количество. На едро цената на захарта е приблизително 2,20 лева./кг, като през миналата седмица поевтинява с 4 стотинки за кг.

източник: Труд
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР