Цената на олиото няма да надхвърли 8 лв. на литър,

...
Цената на олиото няма да надхвърли 8 лв. на литър,
Коментари Харесай

Шефът на стоковата борса `успокои`: Цената на олиото няма да надхвърли 8 лв. за литър |

Цената на олиото няма да надвиши 8 лева на литър, предвижда изпълнителния шеф на Софийската стокова борса Васил Симов пред Нова тв.

" Зърнените култури и слънчогледът бележат растеж поради това, че Русия и Украйна са най-големите експортьори. Това подвигна с 30% и цената на слънчогледа. Вече съвсем сме блъснали тавана на цената на олиото. В Гърция и Румъния цената не е повече от 8 лв. на литър, цената у нас няма да скочи повече от това, тъй като има импорт, а сме и производител на олио ", изясни Симов.

По думите му на най-големия пазар на олио - в Ротердам, от 750 евро за звук преди войната, в този момент е към 1100 евро, което растеж с към 40% растеж.

" Когато стоката я има по магазините, няма далавера, а повишение на цената в резултат на засиленото търсене. Поскъпването поради войната в Украйна се усети най-много в петрола - 20-30% за месец ", уточни Симов.

Според него по-разумното извършване на покупки може да спре шоковото повишаване на олиото.

Шефът на стоковата борса сподели още, че е обикновено брашното да нарастне с 20%, а оттова да се вдигне цената на хляба и тестените произведения.

" Ние сме експортьор на пшеница, а не можем да ги изнесем. А идва и нова годишна продукция, която ще бъде добра - 7 тона ", разкри Симов.

И добави, че в случай че Русия и Украйна продължат да изнасят зърнени култури с понижени темпове, ще се запазят високите цените на създадените от тях артикули.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР