Цената на олиото е скочила с 28 на сто за

...
Цената на олиото е скочила с 28 на сто за
Коментари Харесай

Ето с колко е поскъпнало олиото за една година

Цената на олиото е скочила с 28 на 100 за година, до момента в който тази на слънчогледа е с 19% по-ниска сега по отношение на януари 2022 година Това сочат систематизирани годишни данни на Софийската стокова борса.
В момента бутилка от слънчогледовата лой се предлага на цена от 4.47 лв. за литър без Данък добавена стойност, а през януари предходната година, то е коствало 3.50 лв.. Суровината за производството на олио пък сега коства 900-950 лв. за звук, а при започване на 2022 година цената му е била 1100 лева за звук.
Апокалиптичните прогнози за цените на зърнените култури не се сбъднаха, разяснява Васил Симов, изпълнителен шеф на стоковата борса.
Той уточни, че имаше известни разтърсвания при цената на слънчогледа, когато войната в Украйна стартира, които се отразиха и върху олиото.
Трябва обаче да е ясно, че за България проблем със суровината не е имало, защото страната ни е експортьор на слънчоглед, добави Симов.
Не такава обаче е обстановката при захарта, защото суровината, която употребяваме, е главно импорт. На интернационалните пазари цената й скочи с към 10 на 100, до момента в който в България тя е поскъпнала с над 50%, изясни Симов.
На българския пазар захарта в пакети по 1 кг през януари се оферираше за 1.38 лева без Данък добавена стойност, а през декември стигна 2.13 лева за кило. С 27% е скочила и цената на ориза, който към този момент коства 2.40 лева за кило без Данък добавена стойност. Брашното е поскъпнало с 16 на 100 за година и сега е 1.16 лева за кило без Данък добавена стойност.
Шефът на ССБ разяснява още, че действителното нарастване при суровините не е толкоз доста, само че повишаването на $ докара до фрапантен растеж в цените на питателните артикули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР