Цената на метал, нужен за производството на батерии, расте -

...
Цената на метал, нужен за производството на батерии, расте -
Коментари Харесай

Пореден непознат метал достига рекордна цена на пазарите

Цената на метал, необходим за производството на акумулатори, пораства - и не става въпрос за този, за който приказват всички. Ванадият нарастна с над 130 %, надминавайки по-добре познати съставни елементи за основаването на акумулатори като кобалта, лития и никела. Той е сребристо бял, корав и ковък материал и носи името на Ванадис, скандинавската богиня на хубостта.

Цената му се движи от намаляващите ресурси и огромните поръчки от стоманодобивната индустрия, която дава отговор за 90% от търсенето през днешния ден, написа Bloomberg.

Но специалистите чакат, че в бъдеще огромният дял търсене ще се трансферира в различен бранш. Металът може да бъде употребен и в акумулатори с големи размери, които ще оказват помощ за равнене на дневните пикове и спадове на електрическа енергия от възобновими източници като вятъра.

Правителствата по света дават обещание милиарди за зелена сила, а планове за големи аварийни акумулатори се появяват на доста места - в това число в Австралия, където Илън Мъск построи една неотдавна.

" Технологията за опазване на сила не е нова, само че сме в миг, в който компании като Tesla идват и трансформират метода, по който хората мислят за капацитета ѝ ", споделя Антъни Милевски, шеф в Pala Investments Ltd. в Швейцария. Той управлява фонд, който влага в метали, употребявани за изработката на акумулатори.

В момента господства литивео-йонната технология, само че акумулатори с ванадий имат свое преимущество: устоят повече и могат да бъдат зареждани и разреждани без забележителен спад в потенциала им. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР