Цената на медта продължи да пада, въпреки заплахата от стачка

...
Цената на медта продължи да пада, въпреки заплахата от стачка
Коментари Харесай

Въпреки проблемите в производството, медта продължава да поевтинява

Цената на медта продължи да пада, макар опасността от стачка в две от най-големите мини в света и признаците на възходящо търсене от Китай, съобщи mining.com.

Фючърсите на метал с доставка през юли спаднаха до 9942,85 $ за звук. Така медта поевтиня с близо 8%, откогато доближи върха от 4,88 $ за паунд преди две седмици.

Същевременно служащите в медните мини Ескондида и Спенс на BHP Group в Чили ще се опитат да стартират стачка, откакто синдикатите се пробваха, само че не съумяха да посредничат за съглашение.

" Последната оферта (на компанията) е прекомерно ниска ", съобщи пред Reuters секретарят на профсъюза Робърт Пастен. " Днес на заседание ще вземем решение за стачката. "

Около 205 са заетите в интегрирания действен център на BHP, който ръководи рудници и фабрики за катоди и концентратори северно от чилийската столица Сантяго. Заплахата от стачка идва, защото цените на медта остават покрай рекордно високите равнища. Ескондида е най-голямата мина в света за мед.

Междувременно опасенията по отношение на вложенията в рандеман в Южна Америка не престават, защото водещият претендент за президент в Перу желае да наложи сериозен налог върху продажбите на мед, какъвто се предлага и в Чили.

Долната камара на Чили по-рано през май утвърди мярка, която ще вкара прогресивни налози върху продажбите на мед, евентуално създавайки обща тежест от над 80% - или съвсем двойно повече от тази на други огромни страни производители на мед. Мярката, която ще влезе в действие през 2024 година, към момента би трябвало да бъде утвърдена от сената и може да бъде блокирана от държавното управление в съда.

Сенатът обмисля и законопроект за отбрана на ледниците, който може да понижи производството на мед в находището Коделко с 40%.

Същевременно търсенето в Китай се възвръща, откакто цените се отдръпнаха от последните си рекордни равнища. Неотдавна от Morgan Stanley оповестиха, че облагите от метали, желязна руда и зърнени храни ще спаднат към края на годината след " превишаване на равнищата, които могат да бъдат оправдани от главните положения ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР