Цената на маслото скочи здраво нагоре, алармират потребители, с наблюдения

...
Цената на маслото скочи здраво нагоре, алармират потребители, с наблюдения
Коментари Харесай

Ето докога ще поскъпва маслото в магазина

Цената на маслото скочи крепко нагоре, сигнализират консуматори, с наблюдения в магазинната мрежа. Причината главно се търси в това, че първичният артикул - кравето мляко, също се харчи за двойно повече. На това от горе то стартира да става липсващ артикул. „ Краве мляко сега дори мъчно се намира. Голяма част от кравите в района ги затриха, изклаха ги, тъй като предходната година цената на млякото бе доста ниска и притежателите понижиха броя им, а други напълно ги затриха, тъй като не им излизаше сметката да ги отглеждат. Затова и предходната година цената на маслото бе съвсем на половина.

Ние персонално проверихме по какъв начин стои въпросът и в чужбина, да кажем в Унгария, и разбрахме, че и там се е вдигнала цената на маслото двойно и тройно “, споделя Живка Стоева пред „ Черноморски фар “. Тя, дружно с мъжа си, е притежател на мандрата във Веселие. Жената акцентира, че маслото, което създават, е чист концентрат, без маргарин и стабилизатори. Тя е безапелационна, че в мандрата се работи единствено с българско мляко и на този стадий не желаят да се търсят варианти за работа с непознати артикули. „ Докато има българско мляко, ще вземаме от него, към този момент в случай че няма, тогава ще я мислим “, споделя Стоева. „ В маслото, което се внася и се предлага на пазара, на всички места поставят по 30 до 50% маргарин, има и консерванти доста, а нашето в случай че не се държи във фризера, за една седмица мухлясва. Повече от една седмица не може да стои в хладилника, тъй като се скапва “, заключва Стоева.

Цената на кг създадено в района масло е 20.00 лв.. Производителите се надяват, че на този стадий няма да се подвигат повече изкупните цени на млякото, та оттова няма да се постанова и те да подвигат още цената на маслото. С налог добавена стойност литър краве мляко сега се върти към левче. Понеже в мандрата са тясно свързани с цената на млякото, признават, че не могат да задържат ниска цена, тъй като това ще ги принуди на един по-късен стадий да затворят мандрата. От друга страна, не могат и до безконечност да подвигат цената на продукта, тъй като никой пък няма да ги купува. Затова, съобразявайки се с пазара, на този стадий поддържат положително качество с добра цена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР