Цената на кубик питейна вода във Варна от началото на

...
Цената на кубик питейна вода във Варна от началото на
Коментари Харесай

4.95 лева ще плащаме за кубик вода във Варна от 2023 година

Цената на кубик питейна вода във Варна от началото на 2023 година ще стане 4.95 лв. . Повишението идва по предложение на Комисията за енергийно и водно контролиране, която се самосезира поради инфлацията и в края на всяка година трансформира цените по отношение на нея. Това сподели за Moreto.net шефът на ВиК – Варна инж. Валентин Вълканов.

Увеличението за Варна е общо 35 стотинки без Данък добавена стойност . Идва от повишение цената за питейна вода с 8%, за отклоняване на отпадъчни води с 12% и за филтриране с 8%.

Според утвърждения бизнес проект на сдружението за 5-годишен интервал до 2027 година цената на кубик във Варна би трябвало да стигне 6 лв. , уточни инж. Вълканов.

По думите му нарастването е било най-съществено през тази година поради огромния воден план, в който ВиК взе участие със съфинансиране. През идващите 4 години по проект цената би трябвало да пораства доста по-плавно и не толкоз осезаемо, в случай че регулаторът не реши друго.

През 2023 година 15 районни ВиК оператори ще получат по-малко нарастване на цените на ВиК услугите спрямо утвърдените цени в техните бизнес проекти. За шест от тези сдружения настоящите все още цени даже ще бъдат понижени. За 5 районни сдружения се предлага по-високо нарастване по отношение на утвърдените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, показват от КЕВР.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР