Цената на храните вече беше поела нагоре - заради проблеми

...
Цената на храните вече беше поела нагоре - заради проблеми
Коментари Харесай

Зърнобизнесът и войната: Цени нагоре, възможна липса на слънчоглед

Цената на храните към този момент беше поела нагоре - поради проблеми с доставките, скъпа сила, торове и така нататък Но войната на Русия в Украйна е новият съвсем сигурен подтик за скок. Двете страни създават сред 1/4 и 1/3 от пшеницата в света, по тази причина и още предходната седмица цените се подвигнаха. Това обаче може да е единствено въведения, в случай че в околните месеци няма мирна развръзка. Освен самото развъждане и събиране на реколтата, проблем ще е и превозът в Черно море.

На този световен декор в България може да има разнопосочни резултати. Първо, последният сезон реколтата пшеница беше рекордна като количество и цените бяха високи. За 2021 година износът на жито скочи до 2.2 милиарда лева, а на слънчоглед - надскочи милиард. Няма информация какъв брой от добитите количества към този момент са изнесени, само че обичайно пролетта експортът към този момент е по-слаб.

Земеделският министър Иван Иванов разгласи в понеделник, че страната разполага със зърнен запас за две години. А питателните вериги най-малко към този момент не регистрират засилено търсене на храни, т.е. хората не се презапасяват. Така основен остава въпросът с цената. Ако световно е висока, то няма по какъв начин в България хлебната пшеница, олиото, или пък фуражите да са на по-ниска цена.

" Прогнозите са невъзможни, борсовите цени се движат внезапно, само че главно в посока нагоре. В България има задоволително ресурси пшеница - налични са над 2 млн. тона, а от царевица 1.5 млн. тона. При сегашната обстановка евентуално доста фермери ще се възползват от по-високите цени и изнасят, " разяснява Пламен Борисов, притежател на търговеца и производител на зърно " Фарм сенс ". Към момента пристанищата ни работят умерено, само че България не е основен състезател и спрямо Румъния сме доста по-малък фактор.
Реклама
Много по-остро може да е отражението при слънчогледа - Украйна и Русия държат към 80% от международния пазар слънчоглед и масло от него, по данни на Commerzbank. Войната съвсем несъмнено ще попречи на засяването на слънчоглед в Украйна, което стартира след месец. " Слънчогледът в света е единствено в Черноморския район, Франция и Аржентина. Ако обстановката не се промени, това значи доста фундаментална смяна в цените нагоре. Почти несъмнено е, че доста земеделци тук ще се преориентират и след месец ще засеят слънчоглед вместо царевица, " предвижда Пламен Борисов. В България има и доста преработвателни мощности, които употребяват и вносен слънчоглед от Румъния и Украйна, и за тях бизнесът също ще е мощен. Но цените на олиото съвсем несъмнено ще изстрелят.
Източник: Reuters Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Теодора Василева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР