Цената на хляба в последните две седмици беше индексирана с

...
Цената на хляба в последните две седмици беше индексирана с
Коментари Харесай

Хлябът поскъпнал заради COVID-19

Цената на хляба в последните две седмици беше индексирана с приблизително с към 10 стотинки - това значи с към 5 стотинки дневно повече за един фамилен бюджет за един самун. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на сладкарите и хлебарите.

Няма по какъв начин да се създадат прогнози за по-голямо повишаване на цената на хляба, само че повишаването се дължи поради ковид, който затворил доста браншове и освободил доста огромен финансов поток, изясни Кукушева.

За първи път от шест години насам цената на пшеницата е с по-високи индикатори, което има добър резултат във връзка с нейното изкупуване. Това надлежно цената на брашното, изясни Кукушева.

Тя уточни, че има повишаване в редица други браншове в страната, само че за хлебопроизводителите главно перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

Хлебопроизводството не е включено в никакви помощи за подкрепяне от страна на страната, посочи Кукушева.

Хлебопроизводителите не са затворени с нито една министерска заповед и не престават да работят на първа линия. Рискът, който носят служащите и с полагането на нощен и празничен труд, е съответстващ на риска, който носят хората на първа линия, безапелационна бе тя.

" Хлябът няма дотации и не се субисидира под никаква форма. Ние направихме индексация на човешкия труд и увеличихме цената на труда с толкоз, колкото го направи страната в държавната администрация - с 30%, само че и това няма по какъв начин да бъде поето от всеки един производител ", означи Кукушева.

Тя изясни, че когато светът е изправен пред тежки стопански рецесии, няма по какъв начин да се разяснява цената на главен артикул с тренда на повишаване на останалите браншове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР