Цената на хляба нарасна драстично за последната една година и

...
Цената на хляба нарасна драстично за последната една година и
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Колко струва хлябът в бакалията и в магазина?


Цената на хляба набъбна фрапантно за последната една година и по този начин, в случай че най-масовият -„ Добруджа “ струваше на потребителите към 1,20 лева в магазините, то през днешния ден цената му в някои обекти доближава до 2,50 лева

Причините - разноските за първични материали и електрическа енергия на производителите не престават да порастват. Случващото се с цената на насъщния е причина инфлацията да продължи да се повишава и този месец, тъй като питателните артикули и хлябът заемат централно място в потребителската кошница.

Еднакво ли се е покачила обаче цената на един и същи самун в огромните вериги и в дребните магазини? Ето какво сподели инспекция на bTV.

Ангелина Дунева пресмята, че купува по към 12 хляба на месец и усеща осезаемо повишаването по джоба си. Производителите от дълго време предизвестяват за покачването, а земеделският министър го назова далавера.

„ На среща със зърнопроизводители и Асоциацията на хлебопроизводителите те ни подсигуряваха, че има закупено остаряла годишна продукция на ниските цени задоволително зърно и нова годишна продукция, което да не разреши внезапно увеличение на цената на хляба. Може би има някаква опция за съмнение поради повишение цената на газа сега, само че такова внезапно нарастване на някои места го привързвам единствено със далавера ", съобщи Иван Иванов.
Снимка: bTV

Правим инспекция в магазини. Купуваме три хляба от един и същи тип и от една и съща марка, само че то разнообразни места. Първите два са купени от огромни вериги супермаркети, а последният от дребен квартален магазин.

Разликата сред хипермаркета и бакалията е близо 20 стотинки. Държавната комисия по стоковите тържища и борси регистрират стабилизиране на цените и не предвиждат ново повишаване.

„ Очакванията за новата годишна продукция, която ще е доста добра и това стабилизиране на пазара и задържане на цените е обикновено. Не е належащо да отиваме по-нагоре “, съобщи ръководителят на комисията Владимир Иванов.

Министерството на земеделието поддържа концепцията на Българска социалистическа партия за по-ниско Данък добавена стойност върху избрани храни, в това число и хляба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР