Цената на газа за октомври се очаква да е по-ниска,

...
Цената на газа за октомври се очаква да е по-ниска,
Коментари Харесай

Росен Христов: Ще има значително намаляване на цената на газа от октомври

" Цената на газа за октомври се чака да е по-ниска, главно поради това, че заработва интерконекторът. България е в финален етап на договаряния с много източници на газ, разнообразни от " Газпром ", с които се договарят цени под тези на доставките от септември, контрактувани от предходното държавно управление ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов от Брюксел, съобщи БГНЕС.

" Силен оптимист съм, че ще има доста понижаване на цената на газа от октомври ", сподели той и повтори, че България преглежда безусловно всички вероятни снабдители, а с " Газпром " не сме преставали да поставяме старания.

" Целта е освен да осигурим газ, а до го осигурим на цена, на която бизнес и консуматори биха употребявали ", сподели той.

" Процесът на търсене на контакт с " Газпром " не е спирал. Продължаваме да пускаме поръчки и да бъдем изправна страна по контракта. Като единият резултат е вероятно да се възобновят доставки, другият - да имаме добра позиция при възможен арбитраж. Веднага щом има някакви вести - позитивни или негативни, ще бъдат обявени ", сподели той.

Според Христов това, че " Газпром " не взе участие интензивно в договарянията и не търси решение, води до извода, че повода е политическа.

Заяви, че на срещата на енергийните министри не е дискутирана тематиката за какво служебното държавно управление прави опити да се възобновят договарянията с " Газпром ".

По отношение на обезщетенията за подкрепяне на бизнеса и семействата, Христов сподели, че служебното държавно управление не може да направи нищо, тъй като бюджетът се приема от Народното събрание. Могат да се извършват старите ограничения в границите на избрания бюджет, само че нови ограничения могат единствено да се приготвят и вероятно да се внесат в идващото Народно събрание.

Христов съобщи, че на Съвета в Брюксел са разисквани редица ограничения, свързани със стабилизация на пазарите на сила и газ в Европа, както и готовността на всяка страна да посрещне отоплителния сезон. Мерките, които са обсъждани, са по-скоро посоки.

" Там няма конкретика от таван на цени. Бяха признати като самодейност. Нашата страна ги поддържа с ясното мнение, че преди да станат наложителни, би трябвало да са подкрепени с разбори и калкулация, с цел да се види дълготрайният и кратковременен резултат върху всяка страна ", изясни той.

" Без конкретика не може да се вземе позиция: да, одобряваме тази самодейността, която евентуално може да докара до стабилизация на пазара, само че не можем да кажем твърдо " да " - приема се като закон. Когато забележим съответните числа и доказателства, тогава ще вземем нашата съответна позиция ", сподели Христов.

" България обаче е подкрепила мигновено да се вкарат ограничения за икономисване на електрическа енергия, които не изискват вложения и съществени организационни промени - в някои късни часове да се изключва част от улично осветяване, както осветяването на здания. Всички други ограничения, за жалост, изискват по-сериозни структурни и капиталови стъпки. Това може да го подкрепим, само че надали ще даде резултат в идващите месеци ", сподели той.

Христов съобщи, че е за местни ограничения. Еднакви ограничения за всички страни в Европейски Съюз рядко дават стремежи резултат, тъй като би трябвало да се отчетат климатичните особености във всички страни и това, че някои имат лични източници на газ, други са добре позиционирани откъм терминали и диверсификация.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР