Цената на газа за април ще бъде към 98 лв.

...
Цената на газа за април ще бъде към 98 лв.
Коментари Харесай

За април цената на газа към 98 лв., за май прогнозата е за 88 лв. на мегаватчас

Цената на газа за април ще бъде към 98 лева за мегаватчас. Това съобщи изпълнителния шеф на " Булгаргаз "   Деница Златева по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, на което се разисква какъв брой ще коства синьото гориво  идващия месец. Окончателното предложение ще бъде импортирано на 1 април, разясни тя. 

Прогнозата за цена за май е 88 лв. на мегаватчас.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов напомни, че на 13 март компанията е внесла предложение за цена за април  103,8 лева за мегаватчас. 

Доставките до края на годината са обезпечени, всички контракти са подписани, обезпечили сме количества за нагнетяване в хранилището в Чирен, съобщи Златева в отговор на въпрос на ръководителя на КЕВР.  Няма притеснения  с доставките на природен газ за тази година, добави тя. 

Директорът на " Булгаргаз " съобщи още, че в компанията няма информация за заведено артитражно дело от " Газпром износ ", имало писмо непогасени остарели отговорности да могат да бъдат заплатени в доларови или еврови сметки. 

Председателят на КЕВР предизвести, че заявките на БТПП, че цената у нас е с 40% по-висока от котировките на нидерландската борса TTF основават нереалистични упования. Цените за април били с 10-15 на 100 по-високи, в сравнение с са сега. 

Шефът на " Булгаргаз " Деница Златева напомни, че компанията е публичен снабдител и има отговорности да доставя газ на контролирани цени на топлофикациите и на газоразпределителните сдружения. Останалото са договорите и с клиентите й. Тя посъветва да не се съпоставят спотови цени - на платформите " Ден напред " и " В рамките на деня " с месечната цена на борсата. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР