Цената на газа в Европа в понеделник се повиши с

...
Цената на газа в Европа в понеделник се повиши с
Коментари Харесай

Стачки в Норвегия и слабите газови потоци включително от Русия вдигнаха цените на газа в Европа до 167 евро за MWh

Цената на газа в Европа в понеделник се увеличи с близо 20 %, което провокира големи терзания за бизнеса, сочат данните. В основата на покачването са неприятните вести от Норвегия на фона на слабите газови потоци от Русия. Фючърсите за август за газа по показателя TTF на борсата ICE Futures стартираха от равнище от 151.55 евро за MWh. В рамките на първите два часа от търговията в понеделник съумяха да се задържат до 148 – 150 евро за MWh. Скокът до 160 евро за MWh започва малко преди обедните часове и безусловно до два часа преди затварянето на търговията остана до равнище от 161.9 евро за MWh. Малко преди затварянето на търговията газовите фючърси скочиха първо до 164 евро за MWh и ускориха темповете на растеж като при затварянето се откриха на равнище от 167.30 евро за MWh. Това е растеж от от 19.51 % по отношение на цената от петък и 13.20 на 100 от старта в понеделник. Това е най-същественият растеж, регистриран от месец март тази година. Тогава за няколко дни пазарът регистрира едни от най-високите стойности, като 7 март бе регистрирана рекордната цена от 200.90 евро за Мвтч. Прави усещане и скокът на газовите фючърси за септември – до 167.88 евро за MWh. Прогнозите като цяло на този стадий не приказват за оптимизъм за спад на ценовите равнища най-малко до пролетта на 2023 година.
Норвежката асоциация на нефтогазовия бранш (Norwegian Oil and Gas Association) предизвести за внезапно намаляване на доставките на природен газ за чужбина, поради планувани стачки на управлението на находищата.
Според оценката на организацията добивът на нефт в страната може да спадне със 130 хиляди барела дневно, а на газ с 292 пил. Барела нефтен еквивалент дневно, което съставлява 13 % от газа, добиван в страната. Първият стадий на стачката ще засегне находищата Gudrun, Oseberg South и Oseberg East, вторият - Heidrun, Aasta Hansteen, Kristin и Tyrihans. Стачката се провежда от профсъюзът Lederne, сплотяващ мениджърските сформира на друго равнище в бранша. Членовете на организацията в края на предходната седмица гласоподаваха срещу подписаното с представители на компанията съглашение за нарастване на заплатите. Членове на профсъюза на Lederne работят в фирмите Equinor, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS и OKEA ASA. Членовете на два други профсъюза Norwegian Union of Industry and Energy Workers (IE) и Norwegian Union of Energy Workers (Safe) са сключили съглашение с работодателите. Новината за стачките идва в миг, в който бе огласена новината, че управляващите в страната са дали позволение за рандеман на газ на няколко шелфови залежи, което ще докара до растеж на добива с 8% по отношение на предходната година. Притеснението на пазарите идва и от новината, че „ Газпром “ предлага създаване на механизъм за съгласуване на експорта на тръбопроводен газ и полутечен природен газ (LNG), защото към сегашния миг на пазара е зародила конкуренция. Това на процедура значи, че може да бъде прекратено актуалното позволение LNG да се продава в $ и към него също да се приложи механизма за продажба в рубли. Пазарът се приготвя и за интервала на прекъсване на „ Северен поток “ за планов ремонт през второто десетдневие през юли, което значи прекъсване на газовите доставки. Влияние оказват и новините от Алжир за предоговаряне на цените на доставките за полутечен природен газ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР