Цената на газа ще е два пъти по-ниска - от

...
Цената на газа ще е два пъти по-ниска - от
Коментари Харесай

Деница Златева: Ако бяхме купили танкерите, договорени от Кирил Петков, щяхме да платим десетки милиони отгоре

Цената на газа ще е два пъти по-ниска - от 353 на 166 лева за ноември, уточни шефът на " Булгаргаз " Деница Златева. Тя заключи, че от този месец газът поевтинява с 29%, а от септември понижението е с 53%.
Постигнахме положителни условия за заплащане, политиката ни е транспарантна, " Булгаргаз " се появи като правилен сътрудници, уточни тя.

Падането на цената е с помощта на тръжните процедури, изясни Златева. Според нея има фрапантна разлика и в постигнатите от сдружението отстъпки, на които се е купувал природният газ преди. Отстъпките са до 10 пъти по-големи, уточни шефът на газовото сдружение. Включително и доставчикът със 7-те танкера дал отстъпка от близо 30 % по-малко.
Тя изясни, че в случай че страната беше закупила обезпечените от предходното държавно управление танкери с газ, сме щели да платим няколко десетки милиони лв. повече от сегашната цена, реализирана на търга.
Ако сега работехме с предходните контракти, цената щеше да е с 20 % по-висока. При цената, която ние постигнахме, цената за отопление на едно жилище вместо да 700 лв., ще е 353 лв..

„ С транспарантните търгове и доверието на сътрудниците към нас постигнахме два пъти по-ниска цена на газа – с 53% понижение единствено за два месеца “, акцентира тя
10 компании вземат участие в търга за месец ноември, имат интерес и към търга за декември, изясни Деница Златева. И уточни, че това са компании от Европа, Азия и Съединени американски щати.
Според нея от " Булгаргаз " ще могат да подсигуряват " една устойчива цена, без пикове ". В отговор на въпрос Златева сподели, че не знае дали в миска, който получаваме има съветски газ. 
Газът, който е контрактуван, е полутечен природен газ с доставка на Ревитуса, изясни тя.
На 17 октомври " Булгаргаз " ще взе участие в търга за слотове за цялата 2023 година на гръцкия терминал Ревитуса, сподели Деница Златева.
Нямаме никакъв отговор от " Газпром ", осигуряваме количеството газ, нужен на България, сподели още Деница Златева.
Доказваме, че газ е обезпечен, сподели Златева, като отговори по този начин на коментара на водещата Цветанка Ризова - значи и без " Газпром " може.
От 1 октомври по интерконектора тече азерски газ, доставяме цялото контрактувано количество с Баку, изясни тя.
Хранилището в Чирен е запълнено на 81%, до края на месеца ще бъде цялостно до 90%.
Нашата съществена цел е да осигурим газ на допустими цени, разясни тя.
Всяка информация, която желае ДАНС, им се дава, сподели тя във връзка с инспекцията на спецслужбата. „ Искат документи за избрани интервали – от април. Всичко поискано им се дава. Обхваща се интервалът на държавното управление на Кирил Петков “, уточни тя.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР