Цената на газа няма да бъде по-висока от тази на

...
Цената на газа няма да бъде по-висока от тази на
Коментари Харесай

Петков: Преговаряме с три държави за допълнителни доставки на газ

Цената на газа няма да бъде по-висока от тази на " Газпром ", даже ще бъде по-ниска поради почналата диверсифицирания у нас. Това разгласи министър председателят Кирил Петков пред Народното събрание по време на съвещание за чуване за стъпките, които държавното управление подхваща, откакто Русия спря доставките на газ.

" Въпреки, че " Газпром " ни даде единствено 24 часа от нотификация до прекъсване, газоподаването нито понижа, нито цената към този момент е скочила. Всичко е под надзор. Говорихме с Европейската комисия да купуваме дружно природен газ на равнище Европейски съюз ", съобщи министър председателят.

България договаря за спомагателни количества газ от три страни, заяви още той.

" В момента приказваме с азерската страна, с цел да договорим опцията да не чакаме до 30-ти юни, а да получим газа още през началото на юни, дори може би края на май. Другото нещо, което вършим сега, в напреднали договаряния сме непосредствено с американската страна и непосредствено с Египет и се надяваме цените, които ще реализираме на полутечен газ от тези две страни, да бъдат такива, че общият микс на цената ни да не бъде по-висока от тази на " Газпром " ".

Три са основите целта на държавното управление по отношение на газовите доставки, означи още министър председателят.

" Приоритетите са ясни - да има задоволително газ, доставката да е с най-малък риск, и трето - да бъде на най-хубава цена, тъй че да разрешава българската стопанска система да е конкурентоспособна ".

" Преди четири месеца заварихме цялостна взаимозависимост на България от " Газпром ", платени 3 милиарда лева за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, за която се приказва преди 10 години, в безусловно негодно положение да бъде употребена, огромни сектори незавършени ", върна се обратно във времето Петков. Той напомни и за отвод от 70 на 100 от азерския газ, който е бил, по думите му, на една трета от цената. " И всичко това тъкмо когато стартира и енергийната рецесия в Европа, която е и функционалност на войната ", уточни той.

" В момента, когато цените започнаха да се усилват четири пъти, ние имахме единствен снабдител - " Газпром " ", акцентира министър председателят и увери депутатите, че има опция да се купят нови количества газ, които ще подкрепят доставките от Азербайджан.

" За цялото ни ползване за тази година потвърждението ми е към този момент импровизирано. Количествата идват основно от Съединени американски щати ".

Запасите ни все още в газохранилището в Чирен са за 42 дни, заяви в пленарна зала шефът на " Булгартрансгаз " Владимир Маринов разгласи, че газохранилището в Чирен разполага с газ за 42 дни. Нагнетени са в допълнение 20 милиона кубически метра, като хранилището има подготвеност да поеме още  количества.

" Газопреносната ни мрежа е в приемливо техническо положение и е подготвена през всички входни точки, с които имаме съгласуваност със прилежащи пазари и прилежащи на нам оператори, да приемем количества, които да задоволят потреблението на територията на България. Също по този начин и хранилището в Чирен е в цялостна подготвеност спомагателни количества да бъдат нагнетени в него, или надлежно при нужда, да бъде стартират режим на рандеман ", сподели Маринов.

От страна на Българския енергиен холдинг са взети всички ограничения в поддръжка на дейностите на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " за обезпечаване на непрестанно доставяне на българските консуматори, рапортува и изпълнителният шеф на БЕХ Иван Андреев. Осигурен нужния финансов запас за всички дейности и са привлечени допълните консултанти, които да обезпечат надлежно разбор на договорите и договорните връзки с " Газпром ", заяви той.

" В обстановката на санкционен режим по отношение на Русия, България няма по какъв начин да работи независимо отвън Европейския съюз. Не считам, че има опасности все още ", разяснява още Андреев.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров пък предложи да бъде освободен пазарът на газ у нас, както и да отпадне резервирането на потенциал. Той направи и предложение да се  даде опция за дълготрайни контракти за електрическа енергия на битовите консуматори.

" Всички български производители на електрическа енергия продават своята електрическа енергия на пазар ден напред. Защо? Защото там са най-високите цени - 400, 500, 600 лв.. Това, което не е обикновено е, че българските консуматори, в това число и бизнесът, са принудени и могат да купуват единствено на тези цени и единствено на този пазарен сегмент. Никъде в Европа не е по този начин ", разяснява Тодоров.

Министърът на енергетиката Александър Николов разяснява по време на изключителното съвещание, че огромна част от инфраструктурата, по която през днешния ден се обезпечава природен газ, е издигната през 70-те години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР