Цената на европейския природен газ падна под 50 евро/MWh за

...
Цената на европейския природен газ падна под 50 евро/MWh за
Коментари Харесай

Цените на природния газ в Европа паднаха до 18-месечно дъно

Цената на европейския природен газ падна под 50 евро/MWh за първи път от съвсем 18 месеца насам, незабравим миг в енергийната рецесия. Причината - мекото време и високата запълняемост на хранилищата, които помогнаха за намаляване на цените, които напълно до неотдавна бяха „ полудели “.

Европейските цени на газа паднаха с цели 85% от своя връх от над 300 евро/MWh през август 2022 година, когато сериозните съкращения на доставките за Европа от Русия след нейната инвазия в Украйна провокираха опасения за вероятни прекъсвания на тока.

Европа наподобява по този начин, като че ли сполучливо се е отказала от съветския газ “, сподели Хенинг Глойщайн от консултантската компания Eurasia Group, представен от Financial Times.

На европейския образцов хъб TTF договорната цена падна с съвсем 5% през днешния ден, достигайки дъното от 49 евро/MWh, защото търговците оповестиха за възходяща убеденост, че страните на континента ще избегнат дефицита през тази и идната зима. Цените в Обединеното кралство също паднаха внезапно и се търгуват на почти същото равнище.

Глойщайн добави, че TTF е „ към момента безценен, само че към този момент не се нуждае от ценообразуване в риск от цялостен дефицит “.

Връщането на цените към равнищата от 2021 година бележи крах за съветския президент Владимир Путин преди първата годишнина от войната в Украйна на 24 февруари.

Енергийните доходи на Москва, които в началото скочиха след нашествието и помогнаха за финансирането на военната атака на Кремъл, в този момент са спаднали. Руският нефт в този момент се продава с огромна отстъпка, а цените на газа към този момент не са задоволително високи, с цел да компенсират спада в размера на износа на страната.

Спадът в цените на природния газ също провокира упования, че страните от Европейски Съюз и Обединеното кралство може да изпитат единствено лека криза тази година или изцяло да избегнат икономическо стесняване. Европейската комисия споделя, че спадът, комбиниран с разноските на държавните управления и семействата, е повишил краткосрочните вероятности на Европейски Съюз.

Покачващите се цени на газа провокираха рецесията с разноските за живот предходната година и способстваха за висока инфлация, защото Русия трансформира доставките на газ в Европа в възмездие за поддръжката на Запада за Украйна, прекъсвайки по-голямата част от износа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР