Цената на електроенергията във Финландия постави нови рекорди за последните

...
Цената на електроенергията във Финландия постави нови рекорди за последните
Коментари Харесай

Цената на тока чупи рекорди във Финландия: Над 400 евро за MWh

Цената на електрическата енергия във Финландия сложи нови върхове за последните години, надвишавайки 400 евро на мегаватчас по време на пиковите часове на ползване в понеделник. Това демонстрират данните от борсата за електрическа енергия Nord Pool, представени от 1prime.ru.

Финландия е енергийно подвластна страна и към 10% от електрическата енергия й се доставя от Русия. Най-високата цена на тока през последните години е записана на 29 ноември в 18:00 часа - 422 евро за мегаватчас (включително с данъците). Към 19 часа цената падна до 410 евро. Тези цени са към пет пъти по-високи от съответните преди година.

Експертите отдават повишаването на високите цени на електрическата енергия в Централна Европа, където се създават огромни количества електрическа енергия благодарение на природен газ, чиято цена се е нараснала доста. Очаква се цените на електрическата енергия във Финландия да останат високи до идващото лято, когато атомната електроцентрала " Олкилуото 3 " бъде пусната в употреба.

" Според прогнозата високата цена на тока ще продължи през зимата и ще стартира да понижава напролет. Вероятно няма да е толкоз висока, колкото е през днешния ден, само че общото равнище ще остава високо. Финландия е доста подвластна от импорт. През зимата се нуждаем от сила от прилежащите страни. Но в случай че пазарът на електрическа енергия и вътрешното произвеждане на електрическа енергия работят обикновено, тогава ще има задоволително електрическа енергия през настъпващата зима ", сподели Мико Хейкила, представител на финландската електрическа компания Fingrid, в коментар към финландските медии.

Както оповестява Fingrid, делът на електрическата енергия, внасяна от Руската федерация възлиза на 10% от потреблението във Финландия за 9-те месеца на 2021 година, като междинната цена на съветската електрическа енергия е 57,98 евро за MWh.

Руската компания Интер РАО предходната седмица посочи прогнозата за износа на електрическа енергия до края на 2021 година до равнище от 21,4 милиарда кВтч. Основният размер на износа на компанията, съгласно презентацията, се пада на Финландия (37%), балтийските страни (23%) и Китай (18%).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР