Цената на доставките на кафе е нараснала до максималните си

...
Цената на доставките на кафе е нараснала до максималните си
Коментари Харесай

Цените на кафето са достигнали максимума си за последните 10 г.

Цената на доставките на кафе е повишена до оптималните си стойности за последните 10 години. Това оповестява телекомпанията CNBC, като се базира на данни на основаната в Съединени американски щати Междуконтинентална борса (Intercontinental Exchange, ICE).

Според тези данни, цената на фючърсите за доставка на кафе през декември е достигнала 2.46 долара за фунт (0.45 кг).

Това е най-високата цена на кафето за последните 10 години, означават от CNBC. По-скъпо кафето е било единствено през 2011 година, когато цените за него подскочиха над 3 $ за фунт.

Според специалиста от датската Saxo Bank Оле Хансен, растежът на цените  на кафето способства за " идеалната стихия в последните 12 месеца ". В частност, по неговите думи, обстановката се усложнява и от метеорологичните условия в Бразилия, където сланата и сушата съществено засегнаха реколтата от кафе. Освен това, за растежа на цените доведоха и логистичните компликации, провокирани от пандемията от новия ковид. Влиянието на тези фактори, съгласно специалистите, ще бъде осезаемо минимум в идващите две години.

Потреблението

Случващото се ще се отрази и върху потреблението на кафе. През предходната година в Европейският съюз, в това число и Англия, са импортирани 2.9 млн. тона на стойност 7.5 милиарда евро. Количеството се е нараснало със 7% спрямо 2010-а, по данни на „ Евростат “. 

По-голямата част от кафето, което се пие в страните от Стария континент, е импортирано от Бразилия (933 000 тона) и от Виетнам (642 000 тона). Суровото кафе на зърна е една от най-важните за интернационалната търговия селскостопански артикули. То има огромно стопанско значение в международен мащаб, като за доста страни е най-важният селскостопански изхабен артикул.

Поради своето наличие на кофеин, кафето работи на хората като стимулант и се е трансформирало в една от най-популярните питиета в света. Медицински проучвания дават спорни резултати за въздействието на тази напитка върху здравето, което може да зависи в огромна степен от метода на подготвяне.

 

Бразилия е станала кафеена страна по малко сантиментален метод

В XVIII век сред френска и холандска Гвиана се случил пограничен спор. Роля на медиатор за урегулирането му приела Бразилия. За глава на делегацията бил назначен Франческо де Мело Палета. До привършване на задачата си той се сприятелил с локалния губернатор и го помолил за фиданка кафе, само че тъй като износът бил строго неразрешен, той, уви, му отказал.

Палета съумял да сдобри страните и преди да си тръгне провел прием в чест на подписването на примирието. На този прием били поканени видни посетители, естествено и губернаторът с жена си. А тя явно харесала умиротворителя, тъй като при изпращането му на идващия ден му подарила букет цветя, измежду които имало и резници от кафеено дърво...

След известно време посредством точно на тях Бразилия се трансформирала в кафеена империя, чиито големи плантации са " родени “ от букета на една жена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР