Цената на доматите у нас е най-висока за последните десет

...
Цената на доматите у нас е най-висока за последните десет
Коментари Харесай

Невиждан ръст в цената на доматите у нас

 Цената на доматите у нас е най-висока за последните 10 години, като високи са и изкупните цени, и тези, на които стоката се продава на дребно. През тази година се чака производството на домати у нас да надвиши с 2% миналогодишните размери и да надвиши 145 хиляди тона.

Въпреки десетгодишния пик на цената, който бе маркиран за първите три месеца на годината, сега доматите са по-евтини по отношение на равнищата си от зимата на 2019 година

подред анализатори освен у нас цената на зеленчука е толкоз висока, а такива са равнищата и в целия Европейски съюз. За първото тримесечие на годината цената на доматите в целия Съюз се е покачвала, като за първите три месеца е по-висока с 12% от междинните равнища за последните 5 години. През април цената е достигнала към 1.10 евро за кг.

Традиционно през месец май, когато стартират първите ранни реколти от оранжерийни домати, цената е паднала до 0.76 евро за кило, което е с съвсем 3% над междинната цена за интервала от 2015 до 2019 година, демонстрира разбора на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство.

Очакванията, обаче, са, че поради коронакризата, сложното напредване на артикули и хора, усложнения достъп на служащи до полето, както и поради неприятното време този месец, цената на доматите ще продължава да пораства и като изкупни, и като продажни стойности.

Икономисти предвиждат още, че Турция евентуално ще пренасочи голямото си произвеждане на домати, а и на други зеленчуци и плодове, към България и останалите Балкански страни поради Русия. Федерацията, която е главен пазар на турската продукция, вкара квота от импорт на домати в размер на 200 хиляди тона, която бе запълнена доникъде на май на 95% главно със стока от Иран. Това постанова преориентирането на турската продукция към балканските страни.

В разбора на Центъра за стопански разбори на селското стопанство икономистите предвиждат, че междинния растеж на цената на свинското месо ще останат високи. За април нарастването на цената на месото е към 25% на годишна база, а общият растеж е с към 28% по отношение на равнищата на последните три години.

 По-високата цена е обусловена и от обстоятелството, че поради епидемията от Африканска чума общият брой на свинете е понижен с съвсем 25% на годишна база и към първи ноември е близо 492 хиляди. Намалението на броя на свинете майки е с 27% по-малко, което обуславя и по-ниско произвеждане на месо до края на годината. Заради високите цени на свинското, високи стойности ще поддържат и пилешкото и телешкото месо, написа още " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР