Цената на дървата за огрев бележи много сериозен скок тази

...
Цената на дървата за огрев бележи много сериозен скок тази
Коментари Харесай

Колосален ръст: Цената на дървата за огрев се е повишила с 80%

Цената на дървата за огрев бележи доста сериозен скок тази година, като е повишена с 80%. Това разгласи за businessnovinite Николай Грозданов от индустриалната част на столичната компания за търговия с дърва " Тидекс ". 
Прочетете още
По думите му аргументите цената да се увеличи толкоз са две. Първо – има дефицит на фрагменти в сектора и сериозен подобен на дърва. Второ – повишаването на горивата е нараснало индустриалните разноски, тъй като за добива се изисква разход на гориво. 

" Ако през 2021 година по това време цената на кубик дърва е била 120 лева, то в този момент тя е 190-200 лева ", показва Грозданов. Средно за една къща в зимните месеци трябват към 10 кубика, т.е. за интервала дървата за огрев на едно домакинство ще костват към 2000 лева

" Заради високите цени от ден на ден хора, до момента употребили дърва за огрев, минават на климатик. Токът също нараства, само че за момента излиза по-евтино като способ на отопление ", изясни Грозданов. 

Цените на дървата в София и Пловдив?

Затоплянето на времето в идващите дни идва идеално за закъснелите софиянци, отопляващи се на дърва, само че които още не са си обезпечили суровината. Според инспекция според от региона на столицата, цената на кубик дърва варира сред 140 и 200 лева, като превозът и нарязването на дървата се заплащат настрана. 

Дървата за огрев на метър вървят по 180 лева за кубик. Отделно се продават и клони и останки от дървета от почистване на дворни места, които вървят по към 140 лева Нарязаните, нацепени и подредени дърва – бук и дъб са по 200 лева в Драгалевци и по дървените хранилища в най-голямото село у нас – Лозен.

В друга част на столицата – в региона на Нови Искър, кубик нарязани и подредени дърва е 190 лева В Горубляне цената за кубик бук или дъб за огрев също е 200 лева, само че пък превозът е включен в цената. Ако стопаните желаят дървата да им бъдат нацепени, услугата коства към 20 лева.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР