Цената на битовия ток няма да се променя. Това увери

...
Цената на битовия ток няма да се променя. Това увери
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Цената на битовия ток няма да се променя от 1 януари

Цената на битовия ток няма да се трансформира. Това увери ръководителят на ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов по отношение на появилите се опасения, че фрапантните скокове в цената на индустриалния ток ще се отразят и на тази за бита.

Според Иванов най-рано през юни ще бъде изработен разбор дали шоковото повишаване на силата, която се търгува на борсата, ще се отрази и на битовите сметки.

Иван Иванов още веднъж подсети, че КЕВР няма директно отношение към действието на Българската самостоятелна енергийна борса. Цените на борсата се дефинират от търсенето и предлагането, като този принцип е общовалиден за всяка една енергийна борса в Европа и света. Отговорностите на КЕВР са свързани да изследва дали няма обосновано съмнение за нарушаване във действие на борсата и злоупотреби.

Шоковото повишаване на индустриалния ток принуди някои предприятия в Стара Загора да понижат индустриалните мощности, а други напряко да спрат работа. Директорът на едно от засегнатите предприятия Славин Янакиев разяснява пред БНР, че няма пояснение за извънредно високите цени на тока на енергийната борса, в случай че няма изключителни обстановки. Към момента цените доближават 250 лв. на мегаватчас, а Комисията за енергийно и водно контролиране е дала планирана цена за интервала от 70 лв..

С апел към премиера Бойко Борисов за незабавни ограничения против шоковото повишаване на ток излязоха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В писмо сдружението недоумява за неаргументираното покачване на цената на тока, която се търгува на платформите на Българската самостоятелна енергийна борса. Споменават се апокалиптични стойности за скок в порядъка от 350%.

" Нееднократно сме алармирали за неуместни и очевидно непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД (БНЕБ), в това число и при директни съпоставения на дълготрайни артикули и резултати от сегмент „ ден напред “ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX, жалва се индустриалният бизнес.

Подобни шокови стойности имаше и през октомври, при които се търгува индустриалният ток на борсата. Тогава бизнесът изпищя, че котировките „ Ден напред “ стигат до скок от 250%. Експерти разясниха пред БГНЕС, че такива аномалии са нелогични, притеснителни и даже рискови за бизнеса. Хора от борсата пък разясниха, че съмненията за сходно жестоко вмешателство са изцяло основателни.

Енергийният регулатор се зае да ревизира случаите и разгласи, че ще са нужни най-малко 4 месеца да откри дали са основателни сигналите за осъществени нарушавания. Но даже и да не е приключила инспекцията, ръководителят на държавния регулатор Иван Иванов съобщи, че цена от 149 лв. за мегаватчас е прекомерно висока. За бита от КЕВР твърдят, че от 1 януари цената няма да бъде пипана.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР